Implanturile dentare, de la A la Z

sfatul-medicului-octombrie-2016

Ce este, concret, un implant dentar? Ce se întâmplă dacă în timpul tratamentului apare o sarcină? Și de la ce vârstă sunt ele recomandate copiilor? Doamna dr. Manuela Lupaşcu, medic specialist stomatologie generală (Clinica LLL Dental, www.llldental.ro) ne-a răspuns la toate întrebările într-un interviu din care aflăm totul despre implanturile dentare.

Revista „Copii și Părinți“: În termenii cei mai simpli, ce este un implant dentar?

Dr. Manuela Lupaşcu: Implantul dentar este un șurub din titan ce înlocuiește rădăcina unui dinte care a fost pierdut. Rolul implanturilor dentare este acela de a susține lucrări dentare (coroane, punți sau proteze speciale pe implanturi) sau sisteme de ancorare ortodontică. Implantul dentar susține un dinte din porțelan (coroana dentară pe implant) sau, împreună cu alte implanturi, o lucrare dentară (punte dentară pe implanturi) ce înlocuiește un grup de dinți extrași. Implantul dentar este inserat direct în os și, dat fiind că suprafața sa este tratată special, se realizează osteointegrarea, adică proliferarea și aderarea celulelor osoase la suprafața implantului dentar și fuziunea între suprafața implantului dentar și osul din jurul lui.

Care este diferenţa dintre un implant dentar și intervenţia clasică (punte și coroană)?

Diferențele sunt foarte multe, printre care: 1. motivele pentru care medicul alege una sau cealaltă dintre proceduri (în funcție de problemele de sănătate dentară din zonă); 2. modul în care se realizează fiecare intervenție în parte; 3. costurile financiare și de timp implicate (finalizarea intervențiilor care implică implanturi poate dura și până la 4-6 luni, în funcție de evoluția procesului de osteointegrare); 4. durata de viață a noilor elemente dentare: coroana montată pe implant are un regim de „garanție“ incomparabil mai îndelungat față de coroanele clasice.
Un implant dentar oferă o susținere stabilă a unei lucrări fixe pentru o perioadă foarte îndelungată și permite păstrarea vitalității dinților ce mărginesc o edentație (locul dintelui lipsă). Prin inserarea unui implant nu se mai șlefuiesc dinții care ar putea servi drept stâlpi pentru o punte; prin urmare, aceștia nu mai sunt deteriorati.

Este recomandat femeilor însărcinate?

Recomandam ca, pe perioada sarcinii, să nu efectuăm operații sau intervenții stomatologice care necesită anestezie sau medicație postoperatorie. Din acest motiv, mizăm pe prevenție și pe rezolvarea afecțiunilor stomatologice înainte de sarcină, iar pe perioada sarcinii să facem controale sau igienizări ale danturii.

Și dacă se întâmplă să apară o sarcină în cursul tratamentului?

Când se întâmplă să apară o sarcină în cursul tratamentului, în funcție de momentul în care se află aceasta, se decide tempo-ul următoarelor etape. Practic, inserția șurubului este procedura delicată pentru femeile însărcinate, pentru că necesită anestezie și medicație postoperatorie (tratament cu antibiotice), restul etapelor nu prevăd aceste măsuri în mod obligatoriu. Dacă apare o sarcină după momentul inserției șurubului, pacienta trebuie să discute cu medicul stomatolog și să hotărască împreună dacă amână montarea dintelui după naștere sau nu. Sarcina este o perioadă benefică pentru procesul de osteointegrare, datorită tuturor modificărilor biologice pe care le implică. Însă este și o perioadă în care fluxul sanguin crește și sângerările pot fi mai abundente decât de obicei.

Dar femeilor care alăptează? Le este recomandat implantul dentar?

Orice medicament ia mama, orice anestezic i se administrează trece în laptele matern și ajunge la bebeluș, astfel încât nici această perioadă nu este una propice pentru intervenții de implantare dentară. Dacă apar probleme care necesită o intervenție urgență, recomandăm mamelor să întrerupă alăptatul cât iau medicamente sau primesc anestezii, iar copilul să fie alimentat cu formule de lapte praf sau cu lapte pe care mama îl stochează din timp.

După procedura de implantare, igiena dentară decurge la fel?

Igiena orală bună a dinților artificiali realizați prin implanturi dentare este la fel de importantă ca cea a dinților naturali! Implanturile dentare nu sunt afectate de procese carioase, fiind realizate din titan sau alt material biocompatibil, însă țesuturile periimplantare sunt mai vulnerabile la invazia microbiană decât cele ale dinților naturali. Se recomandă control periodic la maxim șase luni, ședință de profilaxie (detartraj) de 2-3 ori pe an și, bineînțeles, un program zilnic și riguros de igienă orală. De asemenea, nu este recomandată folosirea aței dentare și nici a periuțelor electrice pe lucrările protetice montate pe implanturi. Ața poate „dezlipi“ gingia de coroana de porțelan, permițând bacteriilor să ajungă la os și să-l atace, ceea ce poate duce la pierderea implantului. Iar periuța electrică poate duce, în timp, la destabilizarea implantului prin vibrațiile pe care le produce. Pe dinții montați pe implanturi se recomandă o periuță moale, cu peri deși, care să curețe foarte bine, mai ales țesuturile periimplantare.

Părinţii se arată interesaţi de implanturi dentare pentru copii, în cazul în care, să spunem, pierd un dinte definitiv în urma unui accident la joacă?

Acest tratament nu se poate face până ce dezvoltarea craniană nu este completă, iar asta se întâmplă, în cazul fetelor, la 16-18 ani, iar în cazul băieților, la 18-20 ani.

Există anumite alimente care trebuie evitate după implantare?

După operația de inserare a implantului dentar, adică a șurubului, când gingia este expusă și afectată de operatie, pacientul poate consuma alimente moi, pasate, iar masticația trebuie făcută pe dinții din zona opusa. După cateva zile, pacientul poate reveni la un regim alimentar normal, însă zona trebuie protejată de alimentele tari, crocante și masticația trebuie făcută cu grijă. Din nou, după câteva luni de osteointegrare, când vor fi inserate bonturile de vindecare pe șuruburi (acestea vor face loc în gingie pentru lucrările protetice), vor fi iar câteva zile de alimentație specială, pentru a nu leza zona traumatizată. Însă, pe termen lung, alimentația unei persoane care a trecut printr-un implant dentar nu se modifică în sensul restrictiv. Pacientul se va putea hrăni la fel de bine ca și înainte de implantare, poate chiar mai bine.

Cât de des trebuie să meargă pacientul la consultaţie după această intervenţie?

După inserarea implantului dentar, prima consultație se face după aproximativ două săptămâni pentru îndepărtarea firelor de sutură. La două luni, pacientul este chemat pentru un alt control clinic și radiologic, și dacă totul este în regulă, la finalul osteointegrării implantului (la 4-6-7 luni de la inserare) se stabilește o nouă consultație pentru etapa următoare din planul de tratament. Este vorba despre descoperirea implanturilor – care, între timp, au fost acoperite de gingie – și montarea bonturilor de vindecare, pentru a ține gingia depărtată și a face loc pentru lucrarea protetică. După trei săptămâni de la inserarea bonturilor, se ia mulajul întregii guri pentru fabricarea coroanei sau lucrării. Când este gata, aceasta se montează pe implanturi și, după o perioadă de acomodare a pacientului de câteva zile, se cimentează. Bineînțeles, în tot acest timp, pacientul este încurajat să revină la cabinet ori de câte ori dorește sau are o problemă.

Dr. Manuela Lupaşcu, medic specialist stomatologie generală
Clinica LLL Dental – www.llldental.ro
Calea Moşilor nr.296, bloc 46, parter, apart. 72-74
Telefon: (021) 610 2337, 0728 320 700
E-mail: clinic@llldental.ro

Comments

comments