În sfârşit – hrana pentru începutul diversificării

Începutul unui tip de nutriţie

Când să Începeti diversificarea? Ce tipuri de fructe sau legume sunt mai potrivite si ce trebuie şi ce trebuie facut dacă copilul refuză primele linguriţe? Cu întrebări de genul acesta si cu multe altele se confruntă  mamele atunci cănd se decid să înceapă diversificarea. Din acest motiv vă oferim răspunsuri la cele mai frecvente intrebări legate de începutul diversificarii.

Când este momentul potrivit pentru diversificare?

Hrana de diversificare se referă la orice tip de hrană oferită copilului, pe lângă laptele matern sau formula de lapte, in primele 12 luni de viaţă. Pe măsură ce copilul creşte, laptele nu mai poate sa îi  ofere copilului toţi micronutriţii si macronutrienţii necesari (ex. Energie, proteine, zinc, Vitamina A şi D). Asociaţiile profesionale de pediatrie şi de nutritiţie din Europa recomandă începerea diversificarii după vârsta de 4-6 luni. În timpul acestei perioade, bebeluşul devine tot mai curios cu privire la noile alimente. Totuşi, hrana de diversificare nu ofera doar experienta gustului nou, fiind de asemenea vitala pentru aportul optim de nutrienți necesari, în concordanţa cu etapa de vârstă şi dezvoltarea copilului. Dacă vă întrebaţi când trebuie să începeti diversificarea, consultaţi medicul pediatru. Acesta va decide momentul ideal, bazându-se pe nevoile si etapele de dezvoltare ale copilului.

Cum îmi ajut copilul să se obisnuiască cu lingurita?

Pentru bebeluşul dumneavoastră mâncatul cu linguriţa este o experientă complet nouă. De aceea, trebuie să învete mai întâi cum sa o facă. Astfel, trebuie sa fiţi pregătiţi cu multă rabdare şi să începeţi cu paşi mici. Folosiţi o linguriţă de  plastic cu, margini rotunjite, pe care să o folosiţi doar pentru copilul dumneavoastră. Nu folosiţi lingurita de metal. Va fi prea greu și, de obicei, bebeluşii nu prefera lingurile de metal. Dacă doriţi să gustaţi și dumneavoastră mâncarea, ar trebui să folosiţi o alta lingură, din motiv de igienă.

Cu care borcan ar trebui să încep?

Când începeţi diversificarea, vă recomand să începeţi cu câteva linguriţe de legume sau fructe, la masa de prânz, înainte de a-i da lapte copilului, şi să creşteţi treptat cantitatea în curs de 1-2 saptămâni. Alegerea perfectă o constituie borcanele  care conţin un singur ingredient, cum ar fi ex. Piureul de morcovi, astfel putând să identificaţi eventualele reacţii din partea copilului. Aceste “mono-produse” sunt ideale pentru inceperea diversificării. Morcovii s-au dovedit a fi foarte importanţi în nutriţia copilului de multe decenii şi sunt foarte uşor acceptaţi şi preferaţi de către copii datorită gustului uşor dulce.  Ca şi alternative, a-ţi putea lua în considerare să începeţi cu mere, păstărnac sau dovleac. Acestea sunt foarte uşor acceptate, au un gust bun si sunt acceptate de către copil.

“Mono-produsele” de la Hipp –Ideal pentru începutul diversificarii3_hipp

  • Doar fructe/legume de calitate organica cu aroma moderată
  • Sub formă fină de piure adaptată nevoilor sugarilor
  • Fără adaos de sare
  • Fără adaos de zahăr
  • Fără adaos de aroma, conservanti, coloranţi
  • Atent preparat cu aburi
  • În cantitatea potrivită pentru sugari, in borcane mici

Sfatul nostrum dacă nu functionează imediat

Oferiţi copilului câteva linguriţe de legume, preferabil înaintea mesei de lapte de prânz. Mâncarea din borcănel ar trebui sa fie la temperatura corpului. În cazul în care copilul nu accepta legumele imediat, nu vă impacientaţi. Continuaţi sa încercaţi şi în zilele urmatoare. Nu curaţaţi mâinile si gura copilului de cât după masă. O dată ce copilul dumneavoastră a învaţat sa manânce cu linguriţa o sa puteţi sa creşteţi cantitatea la un borcan întreg.

Nu uitaţi

Apetitul copilului poate varia. Este normal să nu mănânce de fiecare data aceiaşi cantitate. Când începeţi diversificarea, hrana devine mai solidă, prin urmare este foarte probabil sa apară modificari ale scaunului, crescându-i consistenţa. În acest caz încercaţi sa îi daţi câteva linguriţe de prune sau mere care au un efect natural de a înmuia scaunul.

Comments

comments