În vizor: 3 mituri despre sarcină şi copii

Unele vorbe din popor, legate de sarcină sau de creșterea copiilor, sunt ori false, ori parțial adevărate, ori adevărate în întregime. Rolul nostru este de a discerne sâmburele de realitate din ele și să le dezlegăm sensul ținând cont și de explicațiile științifice, psihologice sau biologice, în funcție de caz. Iată trei exemple:

„În sarcină, crește numărul de la picior!“

Iată o afirmație jumătate mit, jumătate realitate. Sunt femei care au păstrat același număr la încălțăminte după ce au născut, însă există și cazuri când au schimbat numărul. Ceea ce este adevărat 100% este faptul că, da, în perioada gravidității, au loc în organism o serie de transformări, implicit, la nivelul piciorului. Însă piciorul nu crește în lungime, cât ia mai mult în volum din cauza retenției de apă. În două cuvinte, se umflă, detaliu observabil în special în ultimul trimestru și mai ales seara. Încălțămintea comodă, purtarea de șosete care să nu „sugrume“ piciorul, evitarea sau controlarea consumului de alimente sărate ar fi câteva dintre recomandările de urmat în timpul sarcinii (și în general).

„Să-ți mituiești copilul e întotdeauna o idee bună!“

Nu, nu e întotdeauna o idee bună să-ți mituiești copilul pentru a obține ceva de la el, exceptând, poate, situația în care, de exemplu, sunteți la un eveniment important, iar el nu are stare. Și-atunci îi promiți că îl duci la un film cu un personaj pe care îl place sau îi cumperi o jucărie, depinde. Însă, încă o dată: nu se recomandă mituirea celor mici pentru a le „cumpăra“ cumințenia. De ce? În primul rând pentru că presupune cheltuirea unor bani, apoi pentru că genul acesta de negociere nu poate dura o veșnicie și, nu ultimul rând, deoarece nu este deloc constructiv. Copilul va proceda la fel mai departe, inclusiv când va crește.

„Sarcina îți dă o frumusețe aparte“

Se spune despre multe femei, atunci când sunt gravide, că strălucesc de fericire, în sensul că fața lor emană o bucurie aparte. Este vorba de „strălucirea de sarcină“. Care este explicația acestui „fenomen“? Datorită fluxului sangvin care crește, culoarea pielii se schimbă. Pe de altă parte, transformările hormonale contribuie și ele la acest soi de strălucire. Ele ajută la crearea de substanțe seboreice care dau tenului acea strălucire. La unele femei, efectul este pozitiv, la altele mai puțin plăcut, în sensul că se pot confrunta cu o culoare prea intensă a feței sau cu evidențierea unor semne de pe piele care înainte nu erau foarte evidente. Partea bună este că trec după naştere.