Îngrijirea mameloanelor în alăptare

noutati-6

Deşi alăptatul este o experienţă extraordinară, unică şi are rolul de a crea o legatură foarte strânsă între mamă şi bebeluş, nu este întotdeauna plăcut, mai ales în primele zile de la naştere. De foarte multe ori proaspetele mămici sunt tentate să renunţe la alăptare, din cauza faptului că pare un proces mult prea dificil, dar şi pentru că acestea întâmpină dureri la nivelul mameloanelor.

Poziţia inconfortabilă şi ataşarea incorectă a copilului la sân este de cele mai multe ori cauza mameloanelor iritate. Încearcă să-ţi poziţionezi bebeluşul astfel încât să prindă cu buzele partea de jos a areolei, nu doar sfârcul. Întâi introdu degetul arătător în gura bebeluşului, ca să-i dea drumul sfârcului. Gâdilă-i bărbia, sau aşteaptă până cască. Când deschide larg guriţa, foloseşte-te de aceasta ocazie pentru a-l poziţiona. Bărbia şi năsucul trebuie să-ţi atingă sânul, iar gura trebuie să-i fie astfel „lipită” încât să nu se vadă nici sfârcul nici partea de jos a areolei.

Încearcă diverse poziţii în timpul alăptării. Nu doar poziţia lui la prinderea mamelonului este importantă pentru prevenirea afecţiunilor pielii, ci şi cea pe care o are în timp ce suge la sân. Este bine să testezi mai multe poziţii şi să o alegi pe cea care este confortabilă pentru amândoi.

Asigură-te că întotdeauna mameloanele tale sunt curate şi uscate. Evită săpunuri sau geluri de duş cu parfum şi conservant. Clăteşte doar cu apă caldă şi usucă bine pielea din jurul sfârcurilor. După fiecare alăptare unge-ţi zona mameloanelor cu câteva picături de lapte, deoarece are proprietăţi curative şi profilactice.

Poţi aplica comprese cu gheaţă înainte de a pune bebeluşul la sân, pentru a diminua durerile provocate de supt. După terminarea şedinţei de alăptat, încearcă compresele cu apă călduţă pentru a preveni infecţiile şi a ameliora disconfortul.

În cazul în care afecţiunea se agravează, mergi la medic. Acesta ţi-ar putea prescrie unguente cu lanolină medicală, special creată pentru ameliorarea mameloanelor crăpate şi sigură pentru sănătatea bebeluşului.

SFAT

Începeţi cu sânul iritat şi după ce laptele începe să curgă mutaţi-l la celalalt sân, astfel sânul iritat nu va fi folosit prea mult timp dar nici nu se va încărca de lapte.

 

seal-of-aproval

Aplicarea unei creme pe bază de lanolină care nu trebuie îndepărtată în procesul alăptării este tratamentul ideal în cazul mameloanelor iritate. Vindecarea se realizează mult mai uşor, evitând formarea crustelor.

Comments

comments