Îngrijirea unghiilor bebeluşilor

sugar-30

Deşi moi, unghiile unui nou-născut sunt ascuţite, de aceea există riscul să se zgârie pe faţă sau să vă rănească pe voi. Ca să previi astfel de accidente, se recomandă să tai unghiile sugarului la scurt timp după naştere, apoi să continui să faci acest lucru de câteva ori pe săptămână. Întrucât unghiile copilului au o textură foarte moale, le poţi îndepărta cu mâna, fără să foloseşti alte instrumente.
În primele trei-patru săptămâni de viaţă, specialiştii recomandă ca unghiile nou-născutului să nu fie tăiate ci doar pilite cu o pilă specială pentru bebeluşi. După prima lună de viaţă poţi folosi unghiera pentru bebeluşi, special făcută să urmeze curbele fine ale degeţelelor lui. Nu-ţi face griji, nu există riscul să-l răneşti. Mai jos, îţi oferim câteva sfaturi practice care să îţi uşureze munca:
-Ocupă-te de unghiile bebeluşului după baie – atunci sunt mai moi şi mai uşor de tăiat;
-Desparte perniţele degetelor de unghie ca să eviţi rănirea pielii şi ţine bine mâna bebeluşului când tai unghia;
-Urmăreşte linia unghiei atunci când o tai. Unghiile de la picioare taie-le drept. După ce tai unghiile, foloseşte o pilă ca să netezeşti marginile aspre;
– Asigură-te că încăperea este îndeajuns de luminată ca să vezi ce faci;
– Aşteaptă ca micuţul să adoarmă;
-Roagă pe cineva să ţină copilul în timp ce tu îi tai unghiile;
-Taie-i unghiile drept.
Nu se recomandă să-i tai unghiile cu dinţii, pentru că există riscul apariţiei infecţiilor.
Unghiile de la picioare cresc mai încet decât cele de la mâini – va fi nevoie să i le tai o dată sau de două ori pe lună. Unghiile de la picioare sunt mai moi decât cele de la mâini şi pot creşte sub piele; dacă pielea din jur nu se înroşeşte şi nu este inflamată, nu trebuie să te îngrijorezi.
Dacă se întâmplă să răneşti degeţelul bebeluşului cu unghiera sau forfecuţa, apasă pentru a opri sângerarea. Poţi folosi un bandaj sau poţi aplica puţin unguent antibiotic după ce se opreşte sângerarea.
Înfăşoară-i pur şi simplu o pânză în jurul degetului şi ţine-o acolo apăsând pe ea. Sângerarea se opreşte de obicei în doar câteva minute.
Rezistă totuşi tentaţiei de a încerca să pui un bandaj pe degetul bebeluşului tău. Acesta poate cădea când îşi bagă degetul în gură şi bebeluşul ar putea să se înece.

Comments

comments