Însărcinată, vara. Provocări

Sarcina

Vara nu înseamnă doar concediu, mare, soare şi distracţie. Ea vine la pachet şi cu o serie de dezavantaje dacă e să ne gândim la zilele în care temperaturile urcă, urcă şi nu se mai opresc. Iar când eşti însărcinată, totul se resimte altfel.

Cum va fi vremea vara asta

După cum probabil intuiţi deja din titlul articolului, una dintre cele mai mari provocări ale femeilor însărcinate, vara, este, bineînţeles, căldura. Temperaturile ridicate sunt un disconfort în general şi, ca prim sfat, ideal este să evităm orele de vârf, pe care le ştim cu toţii: între 11 şi 16-17 PM. Atenţia trebuie sporită în special dacă vă aflaţi la mare, unde briza poate induce în eroare. Chiar dacă vântul bate plăcut şi mângâie pielea, soarele îşi face treaba: arde! Astfel că, în ultimii ani, căldura lui se simte destul de puternic şi până în orele 11.00, în special în luna august. Am aruncat o privire peste prognoza meteo pentru lunile iunie, iulie, august, pe accuweather.com, şi am luat pulsul vremii în Bucureşti, în această perioadă. În iunie, temperaturile oscilează între 24 şi 30 de grade Celsius. În iulie, se încadreză între 26 şi 31 de grade Celsius (în majoritatea zilelor temperatura atinge 30 de grade), iar august debutează cu 30 de grade, urmând să scadă treptat la 27, spre finalul lunii. Cum e preferabil să prevenim decât să tratăm, cel mai bine este să ne ferim de contactul prelungit cu soarele, să nu uităm niciodată crema cu protecţie solară, o sticlă cu apă la îndemână, capul acoperit şi haine cât mai uşoare şi mai prietenoase cu pielea (confecţionate din ţesături naturale: bumbac, in, cânepă). Îmbrăcând astfel de haine, eviţi iritaţiile de piele din zona abdomenului sau de sub sâni, un disconfort cauzat de transpiraţie, căldură, ţesături agresive cu pielea. Referitor la consumul de lichide, încearcă să nu bei apă în neştire, lichidele pot însemna şi ceaiuri, sucuri (în special de portocale), supe.

Înotul: o idee bună pentru a ne răcori vara

Înotul este un tip de mişcare recomandat de mulţi specialişti. Dacă sarcina decurge normal, fără complicaţii, este recomandat oricum să practici regulat exerciţii fizice, adaptate trimestrului în care te afli. Dacă, în schimb, înotul este nou pentru tine, consultă-te cu medicul înainte de a merge la bazin sau la piscină. Colegiul american al obstetricienilor și ginecologilor spune că activitatea fizică regulată în timpul sarcinii îmbunătățește sau menține condiția fizică, ajută la gestionarea greutății, reduce riscul de diabet gestațional la femeile obeze și îmbunătățește starea de spirit. Care sunt avantajele înotului? Ajută circulaţia sângelui, inima şi respiraţia, forţa musculară creşte, prin urmare, şi rezistenţa la efort. Ca să nu mai spunem că după o şedinţă de înot vei dormi ca un bebeluş! Dar înotul este excelent mai ales în timpul verii, reprezentând un mod plăcut de a ne răcori. Evită să ai stomacul plin înainte să intri în apă! În cazul în care eşti la mare, ţine cont de atenţionările salvamarilor şi nu înota când sunt valuri. Şi nu uita: fii sigură că bazinul la care mergi este de încredere, fă duş înainte şi după ce ieşi din bazin, foloseşte şlapi pentru a te deplasa de la duşuri la bazin şi când ieşi din apă. Iată 3 reguli de urmat în cazul apariţiei infecţiilor de piele:
1. consultă imediat medicul în cazul în care observi pe piele orice fel de pustule, vezicule sau afecțiuni cutanate;
2. evită contactul cu alte persoane care prezintă plăgi purulente;
3. tot ceea ce înseamnă obiect de îngrijire personală trebuie să fie individual.

Picioare şi mâini umflate

Un alt disconfort întâlnit vara (şi nu doar vara, în general în rândul gravidelor) este umflarea picioarelor şi a mâinilor. Iată câteva sugestii:
– stai întinsă zilnic jumătate de oră sau mai mult, în funcţie de timp (fie la sfârşitul zilei, fie după masa de prânz);
– ţine picioarele ridicate noaptea, când dormi (aşază-le pe o pernă sau pe un prosop rulat ori o pătură plasată sub saltea);
– poartă încălţări cât mai comode şi, dacă e nevoie, cu jumătate de număr mai mare (totul e ca piciorul să se simtă cât mai confortabil);
– scoate-ţi inelele de pe degetele de la mâini dacă ţi se pare că te strâng.

Profită de beneficiile verii!

Vara este cel mai luminos anotimp, sezonul în care poţi profita de zilele însorite, de fructe variate, pe care le poţi consuma în voie. Bucură-te de plimbările de dimineaţă sau de seară, ia-ţi porţia de vitamina D oferită de razele soarelui. Gândeşte-te că toate disconforturile trec şi că există soluţii pentru a le preveni sau a le atenua. Ia partea bună a acestui sezon!