Instinctul matern: între adevăr și mit

Pentru o femeie care își dorește un copil sau are deja unul, ar putea părea absurdă întrebarea „Există sau nu există instinctul matern?“. Dar cum se explică totuși faptul că nu toate femeile vor un copil, iar o parte dintre cele devenite mămici „nu se manifestă“ cum scrie la carte?

Instinctul vs dorință

Este bine să facem pentru început diferența între instinct și dorință. În articolul „Există cu adevărat instinctul matern?“ (www.psychologies.com), Françoise Héritier, antropolog de profesie, descrie instinctul în felul următor: „Termenul instinct, în sens strict, presupune să fii condus, împotriva ta, de un anumit tip de comportamente care ar fi legate de specia umană“. Aceasta este valabil pentru animale, nu și pentru om, deoarece omul este dotat cu conștiință, acționează în funcție de liberul arbitru, are sentimente – explică Françoise Héritier, concluzionând că e vorba, în cazul oamenilor, mai curând de dorințe, și nu de instincte. Din perspectiva specialistei, a face un copil este în același timp rodul voinței/dorinței de a se reproduce, în sensul de a transmite viața, și nevoia de a proteja. Iar în unele cazuri, această dorință poate lipsi. De obicei, ea apare în copilărie, când fetița își imită mama iubindu-și și îngrijindu-și păpușa. Putem subînțelege că o relație deficitară cu mama ar putea afecta dezvoltarea instinctului matern. În lipsa modelului, are loc o fracturare la nivel psihologic. Pe de altă parte, multe femei care au fost private în copilărie de dragostea maternă vor să recompenseze la vârsta adultă această lipsă dedicându-se complet și complex „misiunii“ de părinte.

Instinctul matern, o constantă universală

„O mamă care își aude copilul plângând va avea tendința întotdeauna să îl ia în brațe, să îi vorbească, să îl liniștească. Plânsul bebelușului activează zone specifice din creierul ei, legate de mișcare și vorbire“, concluzionează un studiu realizat de americani, subliniind faptul că răspunsul unei mame la plânsul bebelușului este programat. Cercetătorii de la Institutul Național al Sănătății din America au observat aceste manifestări în rândul mamelor din mai multe țări: Argentina, Belgia, Brazilia, Franța, Israel, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Kenya, America. Instinctul matern se formează de obicei în timpul sarcinii, când se construiește relația afectivă cu copilul. Când acest lucru nu are loc, cauzele sunt cel mai probabil mult mai profunde. În cazul părinților adoptivi, instinctul matern se dezvoltă odată cu creșterea și îngrijirea celui mic.

Surse documentare: psychologies.com, sciencesetavenir.fr