Înțepăturile de insecte: cum ne protejăm copiii

Înţepăturile/ ciupiturile de insecte devin o mare problemă pentru părinţi mai ales în sezonul cald. În condiţiile în care, în prezent, ţara noastră se confruntă cu o „invazie“ de ţânţari aparent atipici zonei noastre geografice (ţânţarul culex – responsabil pentru transmiterea virusului West Nile, ţânţarul tigru – responsabil pentru febră galbenă, febra denghe sau zika) îngrijorarea părinţilor legată de înţepăturile de insecte la copil şi riscurile pe care acestea le pot implica este oarecum justificată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că Europa se află în pragul unei epidemii de boli tropicale din cauza ţânţarilor, iar pe harta UE, România ocupă locul 4 în rândul ţărilor afectate de virusul West Nile. Schimbările climaterice din ultimii ani reprezintă un factor important ce a favorizat înmulţirea ţânţarilor, o contribuţie extrem de importantă având şi neimplicarea autorităților în a lua măsuri pentru a stopa înmulţirea insectelor.

Ţânţarii pot fi responsabili pentru majoritatea înţepăturilor, însă nu sunt de neglijat nici căpuşele, albinele, viespile, furnicile şi chiar banalii purici, toţi aceştia putând fi cauza unor situaţii extrem de neplăcute.

Cum putem proteja copiii de înţepăturile de insecte?

  • culorile deschise ţin la distanţă insectele – îmbracă copilul în ţesături cât mai naturale, în culori neutre. Este recomandată îmbrăcămintea care să acopere cât mai mult din tegumentele copilului (mâneci şi pantaloni lungi, şosete lungi). Este recomandată în timpul plimbărilor în zone de pădure sau zone cu vegetaţie bogată, purtarea şosetelor peste pantaloni în special pentru a împiedica fixarea căpuşelor;
  • în cazul sugarilor, se recomandă acoperirea cărucioarelor în care sunt transportaţi cu plase antiinsecte;
  • este foarte important ca, odată încheiată plimbarea în natură, hainele copilului să fie controlate cu atenţie. Totodată, se recomandă verificarea tegumentelor copilului, acordânduse mare atenţie anumitor zone: scalp, gât, zona retroauriculară, axile, inghinal, glezne. Hainele purtate afară trebuie puse la spălat imediat. Asiguraţi-vă că, la întoarcerea de la plimbare, pe pielea copilului nu sunt fixate insecte; dacă sunt îndepărtate în primele 24 ore de la momentul inserţiei, căpuşele au risc aproape nul de a transmite boala. Aşadar, eliminarea la timp a posibilelor insecte de pe pielea copilului este metoda cea mai eficientă de a proteja împotriva potenţialelor infecţii;
    -evitaţi folosirea de produse de igienă tegumentară parfumate: loţiuni de corp, parfumuri, soluţii de spălare;
  • folosiţi produse anti-insecte pe zonele de corp neacoperite de haine. Se recomandă atenţie la alegerea acestor produse, se pot folosi produse naturale sau produse chimice, dar se recomandă citirea cu atenţie a etichetei şi respectarea instrucțiunilor menţionate de producător. Se recomandă produsele de tip spray. În cazul copiilor cunoscuţi cu alergii, se recomandă produse notate ca hipoalergenice. Pe haine puteţi pulveriza produse anti-insecte dedicate ţesăturilor. În prezent, există metode moderne de a ţine insectele la distanţă: brăţări anti-insecte, plasturi etc;
  • evitaţi plimbările imediat după ploaie, în aer liber, în zone cu vegetaţie bogată;
  • la picnic: ţineţi mâncarea acoperită pentru a nu atrage insectele, asiguraţi-vă că resturile alimentare/ gunoiul sunt depozitate în saci închişi;
  • evitaţi plimbările în jurul lacurilor (ape stătătoare);
  • acasă: nu aprindeţi luminile seara dacă fereastra este deschisă şi nu există plase împotriva insectelor la ferestre; utilizaţi plase împotriva insectelor la ferestre; folosiţi produse anti-insecte de preferat electrice (atenţie la instrucțiuniile producătorului precum şi la menţiunile legate de riscul alergic/ toxic).

Ţânţarii pot fi responsabili pentru transmiterea unor boli severe, însă mediatizarea excesivă a acestor situaţii a creat o adevărată „isterie națională“, uitând uneori că o înţepătură de ţânţar ar putea cel mai adesea să fie doar o înţepătură de ţânţar. Aşadar, „să nu facem din ţânţar armăsar“, dar nici să nu uităm că uneori pot apărea situaţii serioase legate de înţepăturile de insecte, mergând de la reacţii alergice mai mult sau mai puţin severe (uneori şoc anafilactic), până la transmiterea unor boli extrem de grave (meningita cu virus West Nile, Febra denghe etc.).

În acelaşi timp, nu sunt de neglijat nici alte tipuri de insecte ce pot crea probleme copiilor. În articolul viitor vom discuta despre cele mai frecvente înţepături de insecte ce pot apărea la copii şi ce măsuri trebuie adoptate în cazul apariţiei acestora.

Comments

comments