Interviu “Va place TANGO?”

Poster-Tango-Copii-si-Parinti

Violoncelistul Razvan Suma a ales să ofere publicului român, în fiecare an, câte un proiect propriu, în forma unui turneu național, într-un număr cât mai mare de orașe din România. În fiecare an, evenimentul a fost construit în jurul unui concept artistic special, cu un repertoriu atractiv pentru public și invitați speciali. Razvan și Analia ne vom povesti mai multe despre turneul care va începe pe 1 octombrie.

1. Bună Răzvan. Cum ți-a venit ideea conceptului “Vă place?” și cum s-a dezvoltat el?

Conceptul “Vă place?” a venit ca urmare a necesităţii unui titlu care să “traducă” un fapt istoric în România pe care eu îl realizam la primul turneu din serie: primul interpret român care cânta toate suitele solo de Bach într-un singur concert. Fiind o încercare dificilă, mai ales că era primul meu turneu personal, rămăseseră două titluri în “urna finaliştilor”, iar câştigătorul a fost propunerea PR-ului nostru, Cristina Bărbulescu, pe care o girez cu încredere din primul moment, până la final. După “Vă place Bach?”, a urmat mult mai cunoscutul “Vă place Brahms?”, care nu a fost o istorisire a celebrului roman ecranizat cu Ingrid Bergman, ci interpretarea integralei sonatelor pentru violoncel şi pian de J. Brahms. Titlul mi-a placut pentru că ridică o problema: dacă publicului îi place sau nu muzica pe care o propun. Reacţia publicului până acum a fost pozitivă.  Întrebarea “Vă place Tango?”, în compania a doi argentinieni, sper sa genereze acelaşi răspuns afirmativ.

2. Cel de-al treilea proiect, “Vă place Tango?” se desfășoară între 4 octombrie și 25 octombrie. Spune-ne ce acoperire geografică va avea?

Vă propun o lista detaliată cu date, oraşe şi locurile de desfăşurare, ca sa poată cititorii din toate oraşele să afle despre noi:
– 28 septembrie, Iaşi – Palas Mall, ora 18.00
– 1 octombrie, Râmnicu Vâlcea – Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Sala Lahovari, ora 19:00
– 5 octombrie, Botoşani – Moşia Cai de Vis – Bucovina, ora 17:00
– 9 octombrie, Bistriţa – Sinagoga, ora 19.00
– 11 octombrie, Cluj-Napoca – Casa Universitarilor, ora 19.00
– 13 octombrie, Timişoara – Sala Capitol, ora 19.00
– 15 octombrie, Baia Mare – Sala Rotary a Liceului de Arte, ora 18.00
– 17 octombrie, Târgu Mureş – Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, ora 19.00
– 18 octombrie, Arcuş – Sala Castelului, ora 19.00
– 19 octombrie, Sibiu – Sala Thalia, ora 19.00
– 22 octombrie, Bucureşti – Sala Radio, ora 19.00
– 23 octombrie, Piteşti – Sala Filarmonicii, ora 19.00
– 24 octombrie, Bucureşti – Teatrelli, ora 20.00

Există şi nişte puncte speciale de subliniat : este primul an în care la Bucureşti vom avea două concerte, nu doar unul singur, iar la Iaşi concertul se va derula chiar în Palas Mall, unul dintre cele mai frumoase din această zonă a Europei. Pe lângă acest lucru, ca şi în anii precedenţi, vom avea două flasmob-uri în mall-urile din Cluj-Napoca şi Timişoara, în zilele premergătoare concertelor din oraşele respective.

3. Ce invitați speciali vei avea de data aceasta?

În fiecare proiect am avut invitaţi pentru că acesta este unul dintre obiectivele mele ca muzician : să împart muzica cu alţii. Anul acesta fac un lucru special: o transform pe Analia Selis din parteneră de viaţă, în partenera mea de scenă. Se spune că a combina viaţa familială cu cea profesională nu este cel mai indicat, dar noi vrem să contrazicem acest clişeu şi să-l transformăm într-un “tango” care să ne demonstreze de ce ne-am ales unul pe celălalt pentru o viaţă. Pe de altă parte, Julio Santillan, chitaristul, este unul dintre cei mai sinceri şi pasionaţi artişti cu care am colaborat de-a lungul vieţii.

4. Analia, cum te simți pe aceeași scenă cu soțul tău?

În primul rând mă simt onorată de propunerea lui Răzvan. Mă gândesc la o astfel de colaborare încă de la „Vă place Bach?” (primul turneu din seria „Vă place…?”) şi sper să mă ridic la înălţimea celorlalţi muzicieni care au participat în turnee alături de Răzvan. Pe de altă parte, Răzvan este un muzician extraordinar, de o calitate tehnică şi expresivă foarte mare şi deci turneul este o mare provocare pentru mine. Vorbind din punct de vedere muzical, am început deja repetiţiile, nu este uşor să lucrezi cu persoane din familie sau cu prieteni, dar încercăm sa uităm de faptul că suntem soţ şi soţie şi ne concentrăm în exclusivitate să creştem acest proiect frumos „Vă place Tango?”

5. Care este relația voastră cu celebrul Julio Santillan?

Julio îmi este un foarte bun prieten din adolescenţă. Suntem născuţi în acelaşi oraş argentinian, Tucuman. Am rămas apropiaţi ani mai târziu şi la Boston, unde el a studiat în universitatea de muzica „Berklee” şi eu la „Longy School of Music”. Acum câţiva ani, Radio România Muzical ne-a făcut propunerea de a cânta muzică argentiniană în cadrul Festivalul „George Enescu” şi noi am propus să cântăm alături de Julio. Aşa a început colaborarea noastră în România. După care au urmat o serie de concerte minunate alături de Julio Santillan, Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă, în proiectul nostru „Un instante” care necesita şi un recitator.

6. Povestiți-ne despre celelalte activități artistice care vor avea loc în orașele implicate în turneu.

“Vă place …?” urmăreşte mai multe obiective, unul dintre ele fiind apropierea de publicul larg, cel care poate nu-şi găseşte timpul sau liniştea de a intra în sala de concert. De aceea, avem o colaborare cu Iulius Mall, care sunt parteneri tradiţionali deja şi vom organiza flashmob-uri pentru promovarea concertelor oraşele respective. De asemenea, latura educaţională este atinsă prin organizarea de masterclass-uri cu elevii sau studenţii din oraşele Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca, aceştia participând în număr record la aceste întâlniri.

7. Ce așteptări aveți de la acest proiect?

Fiind a patra ediţie a turneelor lui Răzvan, “Vă place tango?” este un proiect care poate împacă toate tipurile de spectatori, prin versatilitatea instrumentelor, aranjamentele extraordinare şi calitatea invitaţilor. Aşteptăm ca lumea să plece de la sala de concert cu mult mai multa energie bună. Un turneu este dificil de organizat, extrem de greu de realizat, dar satisfacţiile merită toate sacrificiile.

8. De unde pot afla fanii voștri mai multe despre acest proiect?

În primul rând, site-ul oficial www.razvansuma.com anunţă publicul nostru despre toate turneele noastre şi alte evenimente periodice importante. În plus, am deschis recent şi un nou cont oficial de Facebook, unde vom afişa cât mai multe fotografii, filmări şi alte impresii de turneu, vom încerca să ne păstrăm cât mai “aproape” de publicul nostru. Pe lângă toate acestea, avem o expunere mare în presă, atât în cea online, cât şi în radio şi televiziune unde vor exista şi spoturi de promovare, aşa încât se va tot “povesti” despre turneul nostru. Vă aşteptăm cu drag să ne spuneţi dacă… vă place tango ?

Comments

comments