„Ivana a fost dragoste la prima vedere, a completat firesc familia noastră“

Interviu

Cristina Verziu (34) este Managing Partner al Agenţiei Activ Promotion, o afacere de familie pe care a pus-o pe picioare împreună cu soţul ei. Însă atribuţiile ei nu se opresc aici. Nici responsabilităţile, nici provocările. Se extind pe mai multe paliere. În plus, de mai bine de un an, Cristina este şi mamă. Interviul cu ea ne-a inspirat şi ne-a dat încredere: chiar dacă ai o carieră, maternitatea nu este un obstacol, dimpotrivă, un motiv să îţi reorganizezi timpul în favoarea ta şi a familiei tale, fără a-ţi neglija jobul.

Revista „Copii şi Părinţi“: De ce aţi ales să puneţi pe picioare o afacere a voastră şi nu aţi mers pe varianta mai simplă, de angajat full time, într-un birou, cu un program fix?

Cristina Verziu: Afacerea în sine a fost doar o etapă firească în parcursul profesional. Am lucrat în domeniul publicitar încă de la vârsta de 18 ani și am evoluat în carieră treptat, de la promoter la coordonator de echipă și, în cele din urmă, coordonator de proiect. Înființarea unei firme a devenit necesară pentru a crește în continuare și pentru a crea cadrul adecvat pentru preluarea și dezvoltarea de noi proiecte.

Care este povestea Agenţiei Activ Promotion?

La un moment dat, îți dai seama că îți dorești mai mult pentru tine și ai deja încrederea să fii pe cont propriu – Activ Promotion a apărut ca un răspuns la nevoia crescută din piață pentru mai mulți jucători în implementarea acţiunilor de tip BTL. Noi deja dețineam experiența necesară, eram implicaţi și, ulterior, aceste atuuri ne-au făcut să dezvoltăm și divizia de producție publicitară și digital alături de parteneri pe care ne puteam baza. Când spun experiență, mă gândesc și la creativitatea de a implementa campanii și importanța de a gestiona in-house anumite nevoi. Ne place să ne considerăm mai degrabă partenerii clienților noștri în toate domeniile lor de comunicare, de la viziunea inițială până la implementarea cu succes și chiar mai departe. Ne folosim aptitudinile, punctele forte & creativitatea în beneficiul clienților noștri.

Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, aţi alege acelaşi drum?

În momentul de față, gândindu-mă la modul firesc în care au evoluat lucrurile, nu mă văd făcând altceva sau nu-mi imaginez cum ar fi fost să aleg alt drum. Sigur că ne păstrăm flexibilitatea și suntem mereu atenți la trendurile pieței, dar ne străduim să menținem un echilibru între job și timpul petrecut alături de Ivana. Cezar, soțul meu, este implicat în alte două business-uri foarte diferite între ele: producția de plinte și o fabrică de sandwich-uri. Cred că amândoi investim în dezvoltare profesională continuă, dar într-un ritm pe care ni l-am stabilit, unul pe care îl considerăm sănătos pe termen lung.

Cum e când o afacere este condusă de o familie, de un soţ şi o soţie?

Cred că nimeni nu deține secretul absolut al echilibrului dintre profesional și personal: pentru noi, formula actuală funcționează. Suntem personalități diferite și fiecare își aduce contribuția acolo unde este mai mare nevoie, ne completăm eficient. Deși pare mai ușor să ajungi la echilibru când ai propriul business, sunt momente în care nu poți să nu iei job-ul acasă, devine pe alocuri personal. Încercăm să livrăm servicii excelente partenerilor noștri 7 zile din 7, ne-am impus să fim alături de ei tocmai pentru că ne-au investit cu încredere când ne-au ales. La finalul zilei, speri să livrezi, tu, ca om, ce e mai bun tuturor celor care au nevoie de tine.

Care este, concret, rolul tău în agenţie?

Atunci când ești dezvoltatorul unui business de dimensiuni medii, crescut pe parcursul a 10 ani, este greu să-ți definești un rol. În cazul meu, este un mix de General Manager, New Business Developer și multe atribuții administrative pentru care sunt mereu la curent cu ultimele noutăți din sfera de legal și HR. Este un mix, dar nu se limitează la asta, îmi place să mă implic în toate proiectele curente ale agenției. Cezar trebuie să-și împartă timpul între cele trei afaceri, dar cu siguranță opinia lui este foarte importantă când vorbim despre strategia de dezvotare.

Cum te-ai descurcat în perioada în care ai fost însărcinată?

M-am numărat printre acele femei cărora le priește sarcina, așa că mi-am permis să fiu activă pe întreaga perioadă. Atunci când îți place ceea ce faci, nu se consideră muncă – e doar felul tău de a fi. A fost o perioadă propice chiar și pentru călătorii în destinații precum Cuba, Sicilia, Turcia, Cipru, deci m-am bucurat și de vacanțe la fel de active.

După ce ai devenit mamă, cât timp ai stat departe de birou?

Chiar nu am simțit nevoia să stau departe, iar în prima lună am menținut contactul prin e-mail și telefon, apoi am mers efectiv la birou. Faptul că pe mine mă împlinește munca este o chestiune care ține efectiv de felul meu de a fi, încurajez toate femeile care devin mame să-și urmeze instinctul și să integreze bebelușul în viața de zi cu zi. Este evident că nimic nu va mai fi la fel, dar copilul vine ca o împlinire a vieții noastre.

Povesteşte-mi despre această perioadă… cum au fost primele luni de viaţă ale Ivanei, cum te-au schimbat pe tine, ca femeie, ce ai învăţat din această nouă experienţă?

Cu siguranță a fost dragoste la prima vedere, Ivana a completat firesc familia noastră. A fost și este un bebeluș liniștit, iar asta ne-a permis în mod cert să păstrăm o parte din rutina dinainte de venirea ei și să ne adaptăm la noul ritm fără să simțim o presiune. Am învățat de-a lungul vremii, așa cum cred că învață toate mamele, să prețuiesc timpul petrecut împreună și să mă organizez mai bine pentru a realiza tot ceea ce îmi propun.

Apropo de Ivana, nu este un nume des întâlnit. Cum l-ai ales?

Știm că numele pe care îl poartă copiii noștri se va răsfrânge asupra personalității lor, așa că am tratat acest subiect cu responsabilitatea cuvenită. Ivana este de fapt variantă rusească a numelui Ioana. Tatăl meu nu mai este alături de noi, dar ziua lui de naștere coincidea cu perioada din anul în care s-a născut Ivana, iar el se numea Ioan. De asemenea, pe mama lui Cezar o cheamă Ioana, aşa că Ivana este reprezentarea viitorului, legătura dintre familiile noastre. În plus, este un nume internațional, ușor de pronunțat și de reținut.

Dacă în business vă împărţiţi atribuţiile, cum vă distribuiţi munca acasă, când sunteţi cu Ivana?

Principala noastră preocupare este să petrecem cât mai mult timp împreună ca familie. Treburile casnice nu sunt o prioritate, e o perioadă în care descoperim lumea prin ochii Ivanei, prin intermediul jocului.

Ai anumite principii după care ţi-ai dori să o educi pe Ivana?

E încă devreme să vorbim despre principii, Ivana e la vârsta la care încă învățăm împreună, iar educația este mai degrabă o ghidare discretă. Eu cred că rutina este foarte importantă în această etapă de dezvoltare, le dă copiilor sentimentul de siguranță pentru a crește încrezători. Îmi doresc pentru ea să devină un adult independent, blând, care își urmează pasiunile neîngrădit. Cred că pentru noi, părinții, este o mare responsabilitate să cultivăm creativitatea nativă a acestor copii, să ne educăm constant să fim cea mai bună versiune a noastră pentru ei.

Ce sfaturi i-ai da unei femei care crede că, atât timp cât vrei să dezvolţi o afacere sau să te dedici carierei, nu poţi fi şi mamă?

Cred cu tărie că alegerea de a deveni mamă aparține fiecărei femei, iar momentul potrivit îl decid tot ele. E important să fim conștiente că suntem un exemplu pentru copii, ei ne analizează cu ochi sinceri și nu le putem transmite decât bucuria de a face ceea ce ne împlinește. De asemenea, nu trebuie să le rezolvăm singure pe toate, să acceptăm ajutorul venit de la cei din jur. Am citit recent un studiu privind mamele care aleg să și muncească în primii ani de viață ai copilului. Desigur că nu putem vorbi doar de beneficii, dar aceste mame vor crește copii responsabili și optimiști; prin urmare, pentru mame, e important să-și urmeze vocația, vor resimți într-o măsură mai mică anumite predispoziții post-partum precum depresia.

Foto: Mihaela Savu
Facebook: Mihaela Savu Photographer

Comments

comments