Joacă şi alint!

sugar-30

Toţi copiii adoră să fie îmbrăţişaţi, să li se vorbească şi să li se cânte. De asemenea, cercetările au demonstrat că până şi bebeluşilor de vârstă foarte mică le place să se uite la cărţi cu imagini simple şi la jucării interesante. Pentru ca bebeluşul să se poată bucura de toate acestea, este important să le faci la momentul potrivit. De obicei, momentul cel mai potrivit este la aproximativ o oră după ce s-a trezit şi a fost hrănit. Nu este indicat să te joci cu el sau să-l suprastimulezi cu 20 minute înaintea reprizelor de somn.
Fii deosebit de atentă cu ce jucării îl obişnuieşti pe cel mic în timp ce stă în pătuţ. Poţi împărţi jucăriile în două categorii: cele care îl ajută să se trezească şi cele care îl ajută să se liniştească. Salteluţele de joacă viu colorate sau caruselul muzical pentru pătuţ sunt recomandate pentru a menţine interesul bebeluşilor de vârste mici pentru scurte perioade de timp pe durata orelor de activitate socială. Pentru perioadele de liniştire foloseşte două sau trei jucării diferite de cele de mai sus, care să-l stimuleze mai puţin.
Este foarte important să ţii cont de indiciile transmise de copil referitor la gradul de stimulare căruia îi poate face faţă. Încă de la o vârstă foarte fragedă, bebeluşii trebuie încurajaţi să-şi găsească o preocupare pentru scurte perioade de timp, precum să aibă şi libertate de mişcare.

Îmbrăţişările

Copiii au nevoie de multe îmbrăţişări, dar ar trebui să faci întotdeauna acest lucru atunci când au nevoie. Bebeluşul are nevoie de energie pentru a creşte, de aceea este indicat să nu-l iei în braţe prea des pentru că îl poţi epuiza. Este important ca micuţul să fie îmbrăţişat într-un anumit fel în timpul orelor de joacă şi în cu totul alt fel în momentele de liniştire de dinainte de culcare. Îmbrăţişările dinainte de culcare ar trebui să aibă în vedere apropierea fizică. Atunci când îl îmbrăţişezi în timpul perioadelor de liniştire este indicat să nu îi vorbeşti şi să eviţi contactul vizual, întrucât aceste lucruri îl pot suprastimula şi îl pot face să nu mai adoarmă.

Sursă: “Cartea bebeluşului fericit”, Gina Ford.

Este esenţial pentru dezvoltarea psihică şi fizică a bebeluşului ca el să doarmă suficient. Dacă nu va vorbi atât cât trebuie, va deveni agitat şi imposibil de liniştit. Un copil care este obosit nu se va hrăni suficient şi nu va dormi cum trebuie. Unul dintre cele mai importante aspecte este că bebeluşii de vârstă foarte mică pot rămâne treji până la două ore înainte de a începe să obosească.

Comments

comments