Jucăriile – cu cât mai puţine, cu atât mai bine

 

sugar-ianuarie-2014

În baie e un camion de pompieri. În toată casa răsună măcăieli şi alte sunete de animale, însoţite şi de câte un cântec vesel de fiecare dată când, fără să vrei, te împiedici de mingea ”sunătoare”. O maimuţă vorbitoare şi un telefon mobil de plastic trag cu ochiul de sub cuvertură. Sufrageria ta arată ca un câmp de luptă în miniatură plin cu ursuleţi, mingii şi bucăţi de plastic greu de identificat. Dacă toate astea îţi sună cunoscut, atunci ai cel puţin un copil mai mic de 5 ani. Dar de unde au venit toate acele jucării?
Numărul de jucării pe care la are copilul tău ar trebui redus dramatic. Strânge toate jucăriile într-un singur loc şi apoi înjumătăţeşte-le o dată şi încă o dată. De ce? Pentru că o avalanşă de jucării pot fi copleşitoare. Imaginează-ţi, adult fiind, cât este de obositor să stai la birou când acesta e dezordonat şi plin de tot felul de obiecte aruncate în neştire. Părinţii cred că micuţii se vor plictisi dacă nu au multe jucării, dar de fapt se întâmplă exact reversul. Copiii devin mai dornici să se joace o dată ce numărul jucăriilor este redus. Pe măsură ce scapi de haosul jucăriilor, măreşti atenţia şi capacitatea copilului de a se juca.
Organizează-ţi camera astfel încât bebeluşul tău să vadă jucăriile pe rând. (Ţine celelalte jucării în coşurile de jucării, sau în cutii în dulap). Aşa, micuţul tău se va concentra doar pe o singură jucărie, şi se va juca cu ea mai mult.
Redu numărul cărţilor din cameră. Copiii au nevoie să citeasă acelaşi lucru de mai multe ori, pentru a-l aprofunda. O dată ce s-a plictisit de cărţile din cameră, le poţi rota cu cele pitite prin sufragerie.
Păstrează doar o singură jucărie de acelaşi tip. Dacă micuţul tău adoră maşinile, nu e nevoie să ai o maşină de pompieri, una de poliţie, un tractor, un… în fine, ai prins ideea. Dacă îi place o maşinuţă, nu înseamnă că 10 maşini îl vor face mai fericit.

SFAT

Donează jucării.
În ciuda zecilor de jucării, fiecare copil are preferatele lui. Pune-le pe acestea deoparte, iar pe cele de care nu s-a mai atins de luni bune, pune-le deoparte şi donează-le unui orfelinat, sau unei biserici.

Uneori părinţii se simt atât de vinovaţi că nu petrec suficient de mult timp cu copilul, aşa încât îi cumpără mereu alte jucării pentru a suplini timpul pierdut departe de micuţ. E inutil. Părintele este prima şi cea mai importantă jucărie pentru copil.

 

Comments

comments