Karate pentru copii

De obicei, părinţii aleg Karate pentru că îi disciplinează pe copii, pentru că îi face să fie mai puternici, mai sănătoşi, învaţă să se concentreze mai bine. Copiii aleg cu entuziasm să practice Karate Kyokushin în primul rând pentru că au văzut filme cu arte marţiale şi ar vrea şi ei să execute acele mișcări spectaculoase, sau ar dori să iasă în evidenţă în cercul lor de prieteni sau la şcoală. Un lucru este clar, motivele părinţilor diferă de cele ale copiilor.

După ce încep primele antrenamente, încep să înţeleagă că au intrat într-o mare familie în care fiecare are poziţia lui foarte bine stabilită şi că fiecare va progresa în funcţie de cât de mult munceşte. Descoperă că există o etichetă, reguli stricte de comportament, o filozofie întreagă care îi face pe practicanţi să devină nu numai niște luptători buni sau mari campioni, ci şi nişte persoane deosebite şi educate. Încep să înţeleagă sistemul de examinare şi de acordare a centurilor, care îi va fascina. Cu toţii încep să fie preocupaţi în cât timp vor obţine următoarea centură. În felul acesta, vor avea răbdare să lucreze orice temă cerută, indiferent cât de greu ar fi.

Karate Kyokushin este un stil dur, dar corect. Cine lucrează serios la antrenamente şi reuşeşte să execute tot ce se cere în programa internaţională de examinare, intră în examen şi are mari şanse să-l treacă, însă cine nu reuşeşte, trebuie să mai aştepte şi să se străduiască mai mult. În tot acest proces de pregătire, contează foarte mult atitudinea. Este încurajată foarte mult atitudinea pozitivă şi determinarea de a depăşi propriile limite. De fapt, este o luptă cu sine, nu cu un adversar. Cine este mai dedicat, acela va reuşi să fie mai pregătit.

Există şi o categorie de copii care sunt foarte atraşi de partea competiţională, de luptă. Vor să devină campioni. Aceştia sunt atraşi de cupele, de trofeele oferite campionilor şi deja îşi fac planul cum să câştige un anumit număr de cupe. Bineînţeles că mulţi din cei care îşi doresc să realizeze acest lucru, urmează apoi această cale a performanţei sportive, care nu este deloc uşoară. Mulţi sunt foarte hotărâţi să câştige şi fac orice să obţină ce-şi doresc, fiind foarte important să fie susținuţi în efortul lor de către părinţi, care au un rol fundamental.
Preocuparea atât a copiilor, cât şi a părinţilor, trebuie să fie cum să progreseze constant, azi să fie mai buni dacât ieri şi mâine mai buni decât azi. Fiecare trebuie să îşi propună obiective realiste şi să perceapă această activitate ca pe un mod de viaţă.

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments