La fiecare sarcină pierzi câte un dinte

mit-sau-realitate-aprilie-2016

Perioada de sarcină produce modificări majore asupra corpului unei femei, care nu ocolesc nici cavitatea bucală. De aceea, este important să cunoști manifestările orale ale afecțiunilor asociate cu sarcina, pentru a le preveni sau pentru a le trata corespunzător.

Este îngrijorător faptul că multe femei însărcinate încă îmbrățișează ideea că ”pierzi un dinte pentru fiecare copil născut” și, în consecință, își neglijează sănătatea orală sau consideră vizita la stomatolog ca fiind dăunătoare fătului.
Nimic mai fals! Dimpotrivă, numeroase studii au demonstrat faptul că problemele dentare netratate se corelează cu un risc de naștere prematură. De asemenea, bacteria învinuită pentru apariția cariilor, Streptococul Mutans, se transmite la făt pe cale maternă. Drept urmare, pentru a asigura sănătatea și dezvoltarea armonioasă a bebelușului dumneavoastră este esențial să aveți grijă și  de sănătatea dumneavoastră orală.
Care sunt problemele ce pot apărea la femeia însărcinată?
1. Gingivita de sarcină
Este cea mai frecventă afecțiune în rândul femeilor însărcinate și se manifestă prin gingii sensibile la atingere, înroșite, care sângerează la periaj. De vină este nivelul ridicat de estrogeni, care produce un aport crescut de sânge la nivelul gingiilor.
Resturile alimentare și bacteriile se acumulează mai ușor între aceste zone tumefiate (umflate) și, prin substanțele pe care le produc, agravează inflamația și determină o respirație urât mirositoare.
Gingivita de sarcină este reversibilă, în cele mai multe cazuri, odată cu normalizarea nivelurilor hormonale de estrogeni și progesteron.
2. Mobilitatea dentară
De vină sunt tot hormonii estrogeni. Ei produc la nivelul ligamentelor și articulațiilor o anumită relaxare, pentru a permite dilatarea bazinului în timpul nașterii. Pe același principiu, se produce și laxitatea (destinderea) ligamentelor periodontale, care mențin dintele în alveolă, iar senzația descrisă este că ”dintele se mișcă”. Nu te speria, acest lucru este trecător și se redresează după naștere.
3. Cariile dentare
Cariile dentare apar mai des la femei în timpul sarcinii dintr-o sumă de motive.
Pe de o parte, este cunoscut apetitul pentru gustări dulci al femeii însărcinate, pe de altă parte, inflamația gingivală face de multe ori ca periajul să fie neplăcut și evitat sau amânat.

Comments

comments