Laptele de vacă în alimentaţia bebeluşului

nutritie-34

Există câteva motive serioase pentru care este bine să eviţi introducerea laptelui de vacă în alimentaţia micuţului tău, cel puţin până când acesta împlineşte un an. Bebeluşii nu pot digera laptele de vacă la fel de uşor ca pe cel matern sau laptele praf. Laptele de vacă conţine concentraţii mari de proteine şi minerale, care pot face rău rinichilor micuţului tău. În plus, motivele pentru care laptele integral de vacă nu este agreat se bazează pe conţinutul insuficient de vitamine(E, D, C), fier şi acizi graşi esenţiali, ce caracterizează acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vacă are un conţinut excesiv de ridicat de sodiu şi potasiu, şi conţine de 3 ori mai multe proteine decât laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activităţii hepatice. Dacă bebeluşul primeşte lapte de vacă prea devreme poate dezvolta o intoleranţă la acesta, sau la lactoză.
De îndată ce bebeluşul este pregătit să digere laptele de vacă, acesta devine o parte importantă a dietei sale. Este o sursă bogată de calciu, care ajută la formarea şi întărirea sistemului osos şi al dinţilor, şi este una dintre puţinele surse de vitamina D, aceasta ajutând corpul să absoarbă calciul şi fiind de o importanţă capitală pentru creşterea oaselor. De asemenea este o sursă importantă de carbohidraţi care procură copilului energia necesară pentru o zi activă de joacă, şi scade riscul de hipertensiune arterială, atac de cord, cancer de colon şi de osteoporoză, pentru perioada de maturitate.

Nu se recomandă exagerarea porţiilor de lapte de vacă în alimentaţia copiilor între 1-3 ani. Este indicat ca suplimentele de lapte praf să fie combinate cu porţii de lapte de vacă, pentru o nutriţie echilibrată şi pentru a se acoperi carenţele pe care laptele de vacă le are în raport cu formulele artificiale de lapte, create pentru a satisface nevoile unor astfel de copii.

Când vei introduce laptele de vacă în alimentaţia copilului alege laptele integral şi nu degresat. Bebeluşul are nevoie de grăsimea din lapte, pentru energie, şi de substanţele nutritive, care sunt mai puţine în laptele degresat.
De asemenea, laptele de vacă este un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Din acest motiv oferă-i copilului tău întotdeauna lapte pasteurizat şi nu din piaţă, de unde nu ai siguranţa sursei şi a faptului că a fost depozitat la o temperatură adecvată.

Laptele de vacă este mai bun iarna şi primăvara devreme, acesta schimbându-şi conţinutul nutritiv în funcţie de nevoile puiului, întocmai ca laptele matern. Laptele de vacă este o sursă bună de proteine (cu un conţinut de 8,26g per cană), precum şi de minerale, în special calciu şi seleniu. Totuşi, nivelul cazeinei din laptele de vacă este foarte ridicat, fiind astfel foarte greu de digerat.

Comments

comments