Legătura cu copilul se formează de mic

Cum este și firesc, copilul își creează reprezentări diferite ale părinților încă de la o vârstă fragedă. De fapt, însuși contactul corporal cu fiecare dintre ei este diferit. Dacă mama îl ține în brațe, sugar fiind, de cele mai multe ori lipit de sân, pentru a-l hrăni, tatăl îl ține în poziție verticală, se amuză când îl saltă pe picior, stabilind astfel o conexiune mai tonică, mai dinamică, mai jucăușă. Copilul percepe foarte bine modul specific în care părinții interacționează cu el și le răspunde în consecință. Este bine să existe în interiorul unui cuplu o împărțire clară a rolurilor. În general, în primele șase luni de viață, tatăl nu se simte cu adevărat tată, în sensul că implicarea lui în viața celui mic este „condiționată” într-un fel de cerințele mamei: ea îi spune ce anume să facă, cum să procedeze în anumite situații. O constantă în rândul multor bărbați care devin tați este faptul că, în această perioadă, devin mai responsabili.

Mărturiile unui tată

Florin N. este tată și recunoaște că în primele două luni de viață ale fiului său nu știe dacă a conștientizat ce înseamnă să fii tată în adevăratul sens al cuvântului: „A fost o perioadă destul de confuză pentru mine, încă nu realizam noul meu <>. Este clar că am multe de învățat în acest sens, dar încerc să mă adaptez fiecărei situații. În familia noastră, cel puțin, mama este baza. Ușor, ușor, îmi dau interesul să-mi intru în rol. Cred că cel mai important lucru de la venirea băiețelului în viața noastră este faptul că încerc să fiu cât mai responsabil”, ne-a spus el. În acest context, mama are un rol esențial în implicarea tatălui în viața, creșterea, îngrijirea și activitățile copilului în devenire. Dacă își va solicita cât mai rar partenerul, în mod automat îl va priva de interacțiunea cu cel mic și, în consecință, de beneficiile unei dezvoltări echilibrate, cu informații primite atât de la mamă, cât și de la tată.

Greșeli de evitat:

  • dacă o mamă/tată îl ceartă pe cel mic, ideal este ca tatăl/mama să nu intervină în conflictul lor;
  • dacă mama/tatăl îi interzice argumentat un lucru copilului, este bine ca tatăl/ mama să respecte decizia partenerului (oferindu-i copilului ceea ce partenerul interzice poate crea un conflict în mintea celui mic);
  • ideal este ca pe umerii mamei să nu cadă tot ce ține de creșterea, îngrijirea și educația unui copil; în mod normal, lucrurile ar trebui să se împartă în funcție de timpul fiecăruia;
  • dacă părinții sunt divorțați, recomandabil este să se evite formulările care îl pun într-o lumină proastă pe tată sau pe mamă.