Lumină, aer şi soare

sugar-28

Lumina, aerul şi soarele sunt esenţiale pentru dezvoltarea fizică şi pentru evoluţia armonioasă a copilului. Plimbarea nu are doar scopul de a „lua o gură de aer”. Aerul îi deschide copilului o cale spre o serie de noi senzaţii (lumină, umbră, căldură, vânt, frig, ploaie) şi de a asculta noi zgomote.
Durata plimbării în aer liber depinde de posibilităţile tale, desigur, de anotimp, de temperatura de afară şi de condiţiile meteorologice. Ideal este ca bebeluşul să poată fi scos la aer în fiecare zi.
Desigur că această cură de aer poate fi făcută şi de pe balcon sau în faţa ferestrei deschise, sau în grădină. Aerul însă, trebuie să fie curat, fără fumul automobilelor sau alte substanţe nocive.
În aer liber, copilul experimentează foarte multe senzaţii noi. Dar şi tu ai ocazia de a interacţiona şi de a întreţine relaţii cu alte mame. Aproape toţi părinţii aleg acelaşi ritual pentru plimbarea cotidiană şi sunt foarte multe persoane care se întâlnesc în grădina publică, în parcurile pentru copii, pe stradă. Este foarte uşor să te împrieteneşti cu alţi părinţi.
Când ieşi la plimbare cu cel mic, fii atentă la vestimentaţie: nu foarte groasă, dar nici foarte subţire (îmbracă bebeluşul mai mult sau mai puţin ca pe tine). Scoate-l afară chiar dacă este foarte frig sau timpul este ploios: un „sac” de lână care îl acoperă în totalitate, îi va ţine de cald. Fii atentă însă, să nu îi fie excesiv de cald, fapt care îl irită: dacă plânge, iar capul îi este încălzit, suferă din cauza temperaturii pe care o emană corpul său.
Atenţie: firele de păr rare şi fine nu îi protejează capul de frig şi de razele soarelui. Nou-născutul trebuie să se obişnuiască treptat cu lumina solară. Pune-i o căciuliţă, un batic, sau protejează-l cu o umbreluţă.
Nou-născutul strănută destul de des (pentru o autoigienă a cavităţii nazale), emiţând zgomote răguşite, dar nu te îngrijora: nu este răcit, nu are nevoie de picături pentru nas, nici nu trebuie să renunţi pentru acest lucru la plimbarea cotidiană.
Nu este necesar să îi dai copilului Vitamina D. Organismul său este capabil să sintetizeze o cantitate adecvată, şi este suficient să expui copilul la lumina soarelui chiar şi pe timpul iernii (desigur, în mod indirect pentru că este mic); în acelaşi timp şi tu trebuie să stai mai des în aer liber. Laptele este bogat în Vitamina D, acest lucru favorizând dezvoltarea sistemului osos.

Copilul care este alăptat la sân nu are nevoie de apă: laptele matern este pentru el şi mâncare şi băutură. Fii atentă la creşterea dorinţei lui de a mânca. Acest lucru este interpretat adesea ca o pierdere de lapte, când de fapt poate să fie datorat deshidratării din cauza căldurii excesive sau a aerului uscat; sugarul cere să fie pus la sân mai des pentru că îi este sete.

Sursă: Avem un copil – Grazia Honegger Fresco

 

Comments

comments