Mami, eşti fantastică!

editorial-mai

Copiii tăi sunt mici. Ştii ce înseamnă asta? Cu cât sunt mai mici, cu atât porţia de magie pe care o împrăştie zilnic către tine este atât de mare… aventurile voastre sunt poveşti după care se pot face filme de succes – toată casa străluceşte precum soarele. Tu ai nevoie de linişte, în timp ce ei umplu casa de râsete colorate, pentru că sinapsele lor au nevoie de mai mult. Ştii şi tu că au nevoie de mai mult. Ştii cum e să alergi prin casă după ei, să-i aduni, să-i linişteşti, să-i strângi la masă, să cânţi cu ei. Lungile zile par că nu se mai termină şi e doar ora 16 după masa. Tu te lupţi să faci faţă energiei lor, ei aleargă mereu după noi oportunităţi de joacă. Lasă-i! Respiră uşurată, lasă-i să se bucure unul de celălalt. Gândeşte-te la joacă şi ce rol are aceasta în fiecare zi, în viaţa copilului tău şi în viaţa ta.
Faceţi toate nebuniile împreună, află dacă şi ce îi place să se joace, dacă îi e teamă de ceva, surprinde-ţi copiii! Vei afla că au mai puţină teamă decât tine faţă de tot ce înseamnă “nou” şi vei vedea că şi ţie îţi va plăcea să te surprindă, aşa cum şi lor le place când tu îi surprinzi.
Îi auzi cum te strigă? “Mami”… şi parcă auzi paşii cum se apropie de camera în care eşti. Mami, unde eşti? Şi tu te ascunzi după uşă şi te prefaci că nu eşti acolo, de parcă ei nu ar şti că eşti acolo, şi îi sperii “Bau” – cel mai drăguţ monstru pe care l-au văzut – şi încep să râdă atât de tare şi să spună “este atât de distractiv”! Râzi şi tu – da, chiar a fost distractiv!
Copiii tânjesc după timpul petrecut cu părinţii, pentru că asta îi face să se simtă speciali. Nu uita să cauţi acel timp necesar pe care să îl dedici copiilor tăi – să vă jucaţi, să le pui tot felul de întrebări, să te prefaci că nu înţelegi şi să-i rogi pe ei să-ţi explice, să vă distraţi împreună! În joacă îţi poţi învăţa copiii despre lucrurile esenţiale în viaţă. Puteţi exemplifica situaţii pe jucării – aceste situaţii reale îl pot ajuta pe copil să rezolve probleme cu care se poate confrunta sau îi pot dezvolta o serie de abilităţi.
Deşi poate că nu ai realizat asta încă, toată perioada de maternitate are ca scop creşterea copilului – din toate punctele de vedere. Să te întinzi, să ajungi, să atingi acele lucruri pe care tu nu le-ai avut în copilărie.

Să creşti oameni este cea mai frumoasă menire pe care o poţi avea pe pământ!

Comments

comments