Mâncăruri din comerț

nutritie-septembrie-2015

Într-o lume ideală, ne-am hrăni bebelușii doar cu mâncare gătită în casă, dar în lumea reală este mai practic și mai ușor ca, pe lângă mâncărurile de casă, să apelăm din când în când la preparatele din comerț. Totuși, este important când cumpărăm mâncare pentru bebeluși să citim eticheta ca să ne asigurăm că produsul nu conține aditivi nedoriți, zaharuri (dextroză, zaharoză, maltoză), îndulcitori artificiali (aspartam, zaharină), sare și substanțe cum ar fi amidon modificat.
Există acum numeroase companii care produc mâncăruri organice pentru bebeluși, atât congelate, cât și refrigerate, dintre care multe au o calitate apropiată de a celor gătite în casă.
În mâncarea din comerț, chiar și în cea pentru bebeluși se adaugă coloranți, arome, stabilizatori și emulsificatori ca să fie mai atractivă, mai gustoasă și să se păstreze mai mult timp. Este important să fii atentă la numerele E-urilor, să te asiguri că produsele nu conțin zahăr sau sare (clorură de sodiu sau nitrați precum benzoat de sodiu E211), menționate sub alte denumiri, iar, dacă vrei să-i dai o alimentație vegetariană, că aditivii nu provin din surse animale (roșu de coșenilă E120 și gelatină E441 nu sunt vegetarieni). Coloranții alimentari sintetici au fost asociați cu probleme de sănătate, de comportament și de învățare.

Lapte și alte băuturi
Laptele matern, laptele praf de început sau de continuare sunt principala sursă de nutrienți, inclusiv de fier, pentru bebelușul tău, așa că, dacă vei continua să-l alăptezi, nu va avea nevoie probabil de alt fel de lapte. Dacă se îmbolnăvește și nu mai are poftă de mâncare, laptele matern îi poate asigura nutrienții necesari și anticorpi importanți ca să lupte împortiva bolilor.
Totuși, dacă nu ai făcut-o deja și dacă bebelușul mănâncă regulat mâncare solidă, poți să-i scoți acum porția de lapte de la prânz și să-i dai o cană de apă de la robinet, fiartă și răcită. La alte mese, dă-i lapte după mâncarea solidă, ca să nu se sature cu lapte sau să se atașeze prea mult de biberon. Nu-i da lapte de vacă, de capră sau de oaie până la vârsta de un an, dar poți să-l folosești acum la gătit, de exemplu pentru prepararea cerealelor, sosurilor sau deserturilor.

Bebelușii cresc foarte mult în primul an de viață și au nevoie de un aport energetic ridicat pentru dimensiunile lor. Încearcă să-i oferi o alimentație echilibrată formată în special din fructe proaspete, dar în această etapă gândește-te și la meniul săptămânal mai de grabă decât la cel zilnic: copiii nu mănâncă în fiecare zi la fel de bine.

Text: Irina Coprinsu
Sursa: „Mama și copilul- Ghid de creștere a copilului mic”, Dr. A.J.R. Waterson

Comments

comments