Mâncatul cu mâna: primul pas către un bebeluş independent

nutritie_34

Până acum hrănirea bebeluşului a fost treaba ta. Dar, acum micuţul tău nu mai e aşa micuţ, şi vrea să fie mai independent, să facă mai multe lucruri singur.

Atunci când bebeluşii încep să mănânce singurei – o ocupaţie pe care cei mai mulţi o adoră – descoperă că le place să încerce gusturi şi texturi noi. De acum meniul va cuprinde şi altceva în afară de piureuri şi mâncăruri date prin blender.

Până la 9 luni, cei mai mulţi bebeluşi şi-au dezvoltat capacităţile motorii fine – mişcările acelea precise şi micuţe – de care au nevoie să apuce bucăţele mici de mâncare pe care să şi le bage ulterior în gură. Poate vei observa că micuţul tău poate ţine mâncarea cu doar două degete – cel mare şi cel arătător. La început va face asta stângaci, dar cu mult exerciţiu (şi multă mizerie pe jos…) va deveni maestru.

Permite-i copilului tău, pe cât de mult posibil, să se hrănească sigur, cu toate că încă îl vei ajuta când vine vorba de cereale cu lapte sau alte mâncăruri ce trebuie servite cu lingura. Încurajându-l să mănânce cu mâinile lui, îl vei ajuta să-şi formeze obiceiuri culinare sănătoase şi să devină independent.

Mâncatul cu degetele – şi mai târziu cu ajutorul ustensilelor potrivite – le oferă copiilor un tip de control asupra cantităţii şi asupra a ceea ce vor să mănânce. Uneori vor mânca mai bine, alteori nu, dar asta face parte din procesul lor de învăţare.

Acum, când se alătură şi restului familiei la masă, micuţii sunt pregătiţi –şi de cele mai multe ori doritori – să încerce şi alte mâncăruri. Asta înseamnă mai multă muncă pentru cel ce pregăteşte masa pentru întreaga familie. De exemplu, piticul tău gustă şi el dovlecel, dacă laşi puţin mai mult la fiert porţia lui, până când e mai moale, şi dacă i-o tai în bucăţele mai mici pe care să le poată manevra.

Dacă copilului tău nu îi place o anumită mâncare, nu te lasă descurajată. Copiii în general acceptă mai greu mâncăruri şi texturi noi. Oferă-i micuţului tău o varietate de mâncăruri, chiar şi unele pe care nu le-a acceptat cu o săptămână în urmă. Nu-l forţa să mănânce, dar obişnuieşte-te cu gândul că uneori e nevoie chiar şi de 10 încercări pentru ca piticul să accepte o mâncare nouă.

 

SFAT

Cel mai bun mod de a preveni înecarea cu bucăţi prea mari de alimente este să tai totul cât mai mărunt şi să-ţi supraveghezi întotdeauna bebeluşul în timp ce mănâncă. Printre alimentele ce prezintă un astfel de pericol se găsesc: bucăţi de legume sau fructe crude, struguri, fructe de pădure, sau roşii cherry, fructe uscate, nuci, alune, pâine neprăjită, bucăţi prea mari de carne.