Manevre de prim ajutor când se îneacă bebe

Când se îneacă bebe, are loc de fapt o obstrucție a căilor aeriene, iar ceea ce putem noi să facem prin anumite manevre este să-l ajutăm să treacă peste această stare.

Andreea Manea kinetoterapeut și specialist în cursuri de prim-ajutor (Asociația ProMama) a explicat pentru pagina www.bebeTEIubesc.ro cum trebuie să procedăm în astfel de situații. Clipul se numește „Manevre de prim ajutor: ce faci când se îneacă bebe“ și poate fi vizionat accesând site-ul.

Obstrucția căilor aeriane ușoară

Obstrucția căilor aeriene poate fi de două tipuri. Obstrucția ușoară se întâmplă atunci când bebelușul plânge ușor, dar îl simțim că nu poate să tragă aerul. Se întâlnește destul de des, și în cazul bebelușului care mănâncă doar lichide, și în cazul celui care a intrat în etapa diversificării alimentației. Prima mișcare pe care trebuie să o facem este să îl ducem imediat cu capul în jos, îl batem ușor între omoplați cu podul palmei, îl ridicăm, îl ducem iar cu capul în jos, îl batem iar între omoplați, îl ridicăm din nou. Mișcarea se efectuează până când vedem că își revine, poate respira normal sau, în cazul bebelușului foarte mic, plânge continuu (plânsul este un semn bun în această situație).

Obstrucția căilor aeriene gravă

Atunci când obstrucția este gravă – se întâlnește în special după diversificare și când începe să bage în gură diferite obiecte mici -, copilul nu mai poate scoate nici un sunet. Intră într-o stare de panică, se înroșește la față, nu reușește nici măcar să țipe. Cum procedăm: îl punem de o parte și de alta a antebrațului, îl ținem de mandibulă, sprijinim antebrațul pe picior, după care executăm cinci compresii (bătăi) între omoplați, ferm și apăsat (nu ca în cazul obstrucției ușoare). Îl trecem pe cealaltă mână, cu poziția corpului în lateral (nu pe burtă, nici pe spate), pentru a putea vedea dacă a reușit să scoată ceva din guriță. Dacă nu a reușit singur, îl ajutăm noi. În cazul în care nu vedem nimic, îl punem pe spate (cu mâna noastră trecută sub el), cu capul în jos, pe piciorul nostru, și continuăm cu cinci compresii pe stern executate cu degetul arătător și degetul mijlociu. Important este ca aceste compresii să fie pe stern, pe ceva dur, nu sub această zonă. Verificăm iar dacă a ieșit ceva din gură. Apoi reluăm prima manevră. În ambele poziții, copilul trebuie să stea cu capul în jos. În situația în care leșină sau obstrucția este destul de gravă, sunăm obligatoriu la 112. Starea de leșin intervine atunci când creierul este slab oxigenat.

Comments

comments