Masa e o joacă

nutritie-iulie-2015

Unii părinţi merg cu micuţii lor direct la medicul pediatru atunci când cel mic pare că are o problemă digestivă. Medicul trebuie doar să pună mâna pe stetoscop şi deja ştie despre ce este vorba, fie că se pun în discuţie porţii supra-dimensionate sau mâncăruri nepotrivite pentru un copil.

Nu un aliment anume poate cauza o problemă, în general, ci întreg tiparul de alimentaţie. Pe măsură ce copilul creşte, concentraţia de zahăr în sânge şi tensiunea arterială încep să crească şi ele treptat. Alte afecţiuni relaţionate cu o dietă dezechilibrată, dezvoltate în timp, sunt astmul, diabetul sau ADHD. O idee foarte bună este ca în şcoli să fie predată, dacă nu o materie, cel puţin un curs despre nutriţia sănătoasă. Alături de dezvoltarea limbajului, este foarte important ca micuţii noştri să înveţe şi care sunt metodele sănătoase de nutriţie, ce alimente sunt potrivite şi care ar trebui să fie evitate.

În zilele noastre tehnologia câştigă teren, aşadar ai putea descărca o aplicaţie care îi poate învăţa pe copii să mănânce sănătos. Există aplicaţii cu ajutorul cărora poţi scana codul de bare al unui produs şi rezultatul îţi relevă ingredientele şi cât de sănătos este. În felul acesta, copilul este receptiv în faţa unui stil sănătos de a mânca.
Nu este de mirare că atunci când vor să vândă bine, producătorii apelează la strategii de marketing precum adoptarea unui font amuzant pentru prezentarea produsului. Conform unui studiu, unii copii ar fi ales să mănânce broccoli dacă pe produs ar fi fost prezentat personajul Ben Ten, sau alt erou din desenele animate.

Îi poţi învăţa pe cei mici să recunoască trucurile acestea. Îl poţi învăţa pe copilul tău să pocnească din degete de fiecare dată când recunoaşte un aliment care are un ambalaj ales strategic pentru ca produsul să se vândă bine. Jocul este aşa: Cine observă primul produsul, pocneşte din degete şi câştigă un punct.

Un alt joc care îi poate trezi curiozitatea celui mic legat de ingredientele pe care le poate conţine un anumit produs, este acela de a alege un aliment şi a întreba de unde provine. De exemplu, merele provin din copac, laptele de la văcuţe, morcovii cresc în pământ. Dacă alimentul are o provenienţă simplă, aceasta înseamnă că este un produs bun şi sănătos. Dar dacă alegi un produs bogat în dextroză, gelatină şi alte ingrediente periculoase, atunci răspunsul este: „Fabrică.”

 

Text: Lucia Bobi

Comments

comments