Masajul copilului

sugar-24

Pentru noi, adulţii, una dintre cele mai plăcute experienţe este contactul cu pielea bebeluşului. Bineînţeles că şi el se bucură de aceste senzaţii. Sentimentul de dragoste pe care părinţii şi cei apropiaţi îl transmit prin intermediul pielii, îmbrăţişările şi mângâierile, marchează viitoarea evoluţie a simţurilor şi a sentimentelor lui.
Apropierea faţă de nou-născut a mamei creşte producţia de prolactină, hormonul care influenţează producerea laptelui. Mama are în felul acesta mai mult lapte, reuşeşte să se relaxeze mai bine, este mai senină şi devine mai sigură şi mai capabilă să aibă grijă de copilul ei.
O atingere afectuoasă îi dă siguranţă copilului ca şi cum ar fi din nou înconjurat de căldura protectoare a uterului matern. Nou-născutul învaţă astfel să recunoască plăcerea şi relaxarea şi, mai mult decât atât, sistemul său imunitar care îi protejează organismul se întăreşte.

De ce masajul?

Noi toţi parcurgem, în formă redusă, evoluţia speciei noastre. Ne trezim la viaţă în oceanul nostru primordial (lichidul amniotic); apoi naşterea ne aduce pe Pământ şi, pentru aproximativ zece luni, trăim experienţele şi senzaţiile fizice ale patrupedelor. Mamiferele stimulează corpul puilor lor lingându-i în mod repetat cu putere, astfel realizând un schimb fundamental, de la care se ajunge la progresul limbajului semnalelor acustice, şi pe de altă parte, la dezvoltarea limbajului.
Între mamă şi prunc au loc o serie de schimburi senzoriale şi în timpul sarcinii. La opt săptămâni, fătul reacţionează la stimularea zonei interioare a cavităţii bucale şi de aici sensibilitatea se extinde la întreaga suprafaţă a pielii.
Chiar şi pentru copilul născut înainte de termen, care este bolnav, mângâierile constituie una dintre cele mai bune metode de calmare a durerilor. După naştere, mişcările mâinilor reprezintă un mod de a vorbi copilului.
Masajul se dovedeşte a fi un instrument preţios pentru a întări legătura existentă sau, fără îndoială, pentru a crea o legătură unică cu el.

Nevoia profundă de contact. Odată cu masajul se descoperă efectele surprinzătoare la copii: pielea devine întinsă şi elastică, mulţumită activităţii glandelor sebacee care îşi elimină sebumul la suprafaţă. Copiii masaţi cu regularitate au foarte rar stări de nelinişte sau agitaţie şi meteorism abdominal (balonare).

Simetria masajului. Masajul constant, simetric pe cele două laturi ale corpului, permite copilului să experimenteze o primă imagine despre el însuşi. Mâinile adultului îl ajută să dobândească încredere în propriul corp şi să îl simtă.

Activitatea musculaturii şi activitatea simetrică a acesteia îi întăresc copilului dorinţa de a se mişca.
Pe măsură ce devine masajul o activitate obişnuită, bebeluşul va participa ritmic ca la un joc, acordându-i mamei încredere.

În jurul vârstei de opt sau nouă luni, copilul va răspunde mai mult şi va învăţa să se distreze împreună cu mama în timpul masajului. Probabil este cea mai bună metodă de prevenire pentru copiii care pot prezenta probleme mai târziu: nu este vorba doar de o educaţie funcţională sau o formă de sensibilizare, ci de un adevărat efort depus în raportul care trebuie să se instaureze între adult şi copil.

Un mic ghid al masajului.

Masajul trebuie făcut atunci când bebeluşul, dar şi adultul se simt bine, iar somnul şi foamea micuţului sunt satisfăcute pe deplin. Astfel, bebeluşul va fi relaxat şi intreresat de mediul înconjurător. Temperatura camerei trebuie să fie un pic mai ridicată decât cea care este în mod normal. Mulţi copii sunt foarte sensibili la contactul mâinii cu scalpul, alţii cu toracele, ochii, braţele sau abdomenul. Fiecare copil are reacţii individuale. Este important să nu se ocolească aceste zone, ci să se încerce o abordare treptată. Persoana care face masajul trebuie să aibă unghiile tăiate scurt, iar mâinile trebuie să fie curate şi bine încălzite. Peste cearceaf se poate întinde un prosop absorbant, iar pe acesta bebeluşul complet dezbrăcat. Înainte de începerea masajului, este bine ca mama să se asigure că are mâinile moi şi hidratate: o atingere rigidă poate irita pielea. Doarece e posibil ca bebeluşul să îşi bage mâinile în gură în timpul masajului, este mai bine să se folosească un produs natural, fără parfumuri pe bază de alcool. Primul gest pe care mama trebuie să îl facă este să îşi ungă mâinile, în timpul acesta privind copilul. După câteva repetiţii, bebeluşul va recunoaşte momentul în care i se va face masaj, aşa cum va recunoaşte şi alte „ritualuri”ale zilei.

Sursă: Avem un copil – Grazia Honegger Fresco (Editura All)

 

Benedeta Costa, preşedinta asociaţiei italiene de masaj infantil, este prima care a introdus în Italia masajul pentru sugari. Foarte recent a elaborat o metodă de masaj pentru copiii prematuri care stau mai mult închişi în incubatoare. Acest tip de masaj este mai mult o mângâiere graduală, care îl ajută pe copil să accepte contactul fără a-l stimula excesiv.

Comments

comments