Meniu de sezon: reţete cu dovleac

Dacă sunteţi printre cei care iubiţi gustul de dovleac, nu ezitaţi să îl combinaţi cu cele mai neaşteptate condimente. Iată trei reţete gustoase, aromate şi delicioase:

Supă de dovleac (6 porţii)

Ingrediente
– 1,5 kg dovleac
– 1 ceapă
– 3 morcovi
– 2 cartofi
– 100 gr smântână lichidă
– 50 gr unt
– zeama în care aţi fiert carne de pui (aripioare, piept sau pulpe)
– pătrunjel, sare, piper, nucşoară
– facultativ: parmezan ras
Mod de preparare:
– spălaţi şi curăţaţi toate legumele, după care tăiaţi-le cubuleţe;
– puneţi untul într-o tigaie şi adăugaţi legumele; lăsaţi-le să se perpelească la foc mic, după care mutaţi-le într-o oală, completaţi cu zeama în care aţi fiert în prealabil carnea de pui, condimentaţi cu sare şi piper;
– după ce dau în clocot, daţi focul la mic şi lăsaţi-le la fiert aproximativ 40 de minute;
– mixaţi, adăugaţi smântâna, pătrunjelul mărunţit şi nucşoara, după gust;
– în funcţie de preferinţe, ornaţi farfuria cu parmezan ras.
Pont: Fierbeţi mai întâi carnea de pui pentru a avea pregătită supa după ce legumele au fost trase prin unt. Carnea din supă poate fi preparată apoi sub diferite forme.

Dovleac la cuptor (6 porţii)

Ingrediente:
– sare, piper, ulei de măsline
– 2 căţei de usturoi tăiaţi foarte fin
– cimbru, rozmarin, coriandru, pătrunjel
– un sfert de dovleac
Mod de preparare:
– spălaţi dovleacul, tăiaţi-l cubuleţe pe care le aşezaţi apoi pe o tavă, nu înainte de a pune hârtie de copt;
– stropiţi dovleacul cu ulei de măsline, presăraţi sare şi piper;
– după 20 de minute, scoateţi tava din cuptor şi adăugaţi cimbrul, rozmarinul, coriandrul, pătrunjelul şi usturoiul taiat felii subţiri, după care mai lăsaţi tava câteva minute pentru a se întrepătrunde gusturile.

Bine de ştiut: Dovleacul la cuptor este o garnitură delicioasă pentru friptura de vită preparată la grătar. Pentru un gust memorabil, în cazul în care aveţi posibilitatea, gătiţi dovleacul la rolă („cuptorul“ sobei de la ţară). Căldura emanată de lemnul ars scoate din dovleac ce are el mai bun!

Plăcintă cu dovleac

Ingrediente:
Pentru aluat:
– 600 gr făină, 150 gr zahăr pudră, 250 gr unt, 3 ouă, 1 praf de copt, 1 linguriţă coajă rasă de lămâie, 1 plic zahăr vanilat
Pentru umplutură:
– 1 kg dovleac ras, 200 gr zahăr, 1 linguriţă scorţişoară, 2 linguri ulei, 1 gălbenuş pentru uns
Mod de preparare:
Aluatul: se amestecă într-un vas mare făina cu zahărul pudră, zahărul vanilat şi praful de copt, se adaugă coaja de lămâie rasă, untul adus la temperatura camerei şi ouăle; se frământă şi se dă la rece.
Umplutura: se dă dovleacul pe răzătoare (după ce este decojit), se căleşte cu uleiul, se adaugă zahărul şi scorţişoara, se amestecă până se topeşte zahărul (la fel ca la umplutura de mere). Se lasă la răcit şi, eventual, se scurge de zeamă.
Se împarte aluatul în două părţi egale. Între două foi de hârtie pergament se întinde cu sucitorul aluatul la dimensiunea tăvii. Se ia împreună cu hârtia aluatul şi se aşază în tavă. Se toarnă umplutura pe toată suprafaţa tăvii.
A doua jumătate de aluat se întinde tot între două bucăţi de hârtie pergament şi se taie fâşii lungi cu forma de sărăţele. Se aşază sub formă de grilaj la suprafaţa plăcintei fâşiile de aluat care se ung cu gălbenuşul de ou. Se lasă la copt în cuptorul încins la 180°C până se rumeneşte. După răcire, se pudrează cu zahăr.

Dovleacul: 3 beneficii importante
– sărac în calorii, excelează la capitolul fibre, antioxidanţi, minerale şi vitamine;
– sucul de dovleac este recomandat pentru combaterea insomniilor, a depresiei şi anxietăţii;
– datorită conţinutului de acid folic, dovleacul se regăseşte în dieta femeilor însărcinate sau a celor care vor să rămână însărcinate;

Surse reţete: cuisine.journaldesfemmes.com, gustos.ro, www.750g.com
Foto: pixabay.com

Comments

comments