Metoda Lamaze

sport-72

Această metodă, dezvoltată de obstetricianul francez Ferdinand Lamaze, este folosită în Statele Unite şi majoritatea ţărilor dezvoltate, de la sfârşitul anilor 1950. Cursurile Lamaze rămân unele dintre cele mai frecventate cursuri de naştere. Ele reprezintă o serie de tehnici de respiraţie, relaxare şi masaj, menite să înlesnească travaliul.
În timp, abordarea diferitelor grupări medicale asupra procedurii, după care ar trebui să fie puse în aplicare exerciţiile, a suferit o serie de modificări, dar ideea de bază e aceea că femeile trebuie pregătite, mental şi emoţional, pentru transformările pe care le implică naşterea pe cale naturală, atât în centre specializate cât şi acasă.
Tehnica Lamaze este predată în cadrul unor cursuri specializate, care ţin aproximativ şase sâptămâni şi au ca subiecte poziţia în timpul travaliului, tehnicile de masaj şi respiraţie, precum şi metodele de relaxare, care pot fi folosite în timpul naşterii şi travaliului. De asemenea cursurile au scopul de a mări încrederea în sine, curajul viitoarei mămici, şi de a pregăti femeia pentru experienţa naşterii naturale.
Metoda Lamaze este mai complexă decât s-ar crede, deoarece include nu numai informaţii şi tehnici practice, dar şi moduri de a trăi experienţa şi a controla mental durerea. Primul lucru, pe care îl înveţi la cursul Lamaze, este că a naşte natural este o decizie sănătoasă, raţională, şi că nu trebuie să te temi să trăieşti această experienţă unică.
Dacă te gândeşti să aplelezi la cezariană sau epidurală, poţi, totuşi, frecventa cursurile Lamaze. Cursul presupune pregătirea ta emoţională pentru a-ţi întâlni bebeluşul, şi pentru noul şi epuizantul rol de mamă.
Poate că îţi e teamă de durerea travaliului, mult prea teamă, ca să te gândeşti la o naştere naturală. Un curs Lamaze îţi arată că este vorba de o durere bună, care te împlineşte, şi că ai resursele şi curajul de a face faţă şi acestei provocări. Te învaţă cum îţi poţi diminua mental durerea, prin tehnici de respiraţie, concentrare, proiectare mentală, masaj, hidroterapie.

SFAT

Este important să ştii că aceste tehnici nu pot influenţa practic durerea travaliului, însă te pot ajuta să acţionezi adecvat, să încerci să o diminuezi prin puterea minţii.

Unele studii arată că legătura mamă-copil este mai strânsă, şi vine de la sine, după o naştere naturală. În plus, copiii născuţi pe cale naturală ar fi mai echilibraţi mai sociabili şi mai bine adaptaţi.

 

Comments

comments