Mierea de albine în alimentaţia bebeluşilor

nutritie-34

Mierea are un statut aparte când vine vorba de introducerea ei în alimentaţia bebeluşilor. Pe cât de sănătoasă este în general, pe atât de periculoasă este pentru sănătatea bebeluşilor mai mici de 1 an. Consumul de miere la bebeluşi este o problemă destul de controversată. Motivul ?
Unii cercetători susţin că mierea nu trebuie administrată copiilor sub 1 an, deoarece ar exista riscul de îmbolnăvire de botulism infantil. Botulismul este provocat de o bacterie care „trăieşte” în stare latentă în spaţii fără oxigen, de exemplu în diferite conserve, care nu sunt supuse unui proces de încălzire suficient de mare (fierbere / pasteurizare).
Ce legătură are mierea cu botulismul, din moment ce nu este ambalată în conserve? Albinele atunci când culeg nectar, pot culege în mod accidental şi spori botulinici care pot rămâne în miere – mierea nesuferind un proces de încălzire decât până la maxim 45grade Celsius.
Totuşi, botulismul este o boală rară, care se tratează uşor, dacă este descoperită, şi a fost depistată în general la copiii între 3-6 luni, deci nu e cazul să vă speriaţi prea uşor.
De asemenea, obişnuirea copilului cu gustul dulce al mierii, chiar şi după 1 an, este periculoasă pentru obiceiurile alimentare viitoare. Îi dezvolţi astfel preferinţa pentru gustul dulce, ceea ce ar putea avea efecte nocive mai târziu în copilărie.
Deoarece oamenii maturi şi copiii de peste 1 an au complet dezvoltat sistemul imunitar, precum şi bacteria intestinală care poate distruge acei spori, botulismul nu reprezintă un pericol decât la bebeluşii sub 1 an.

6 beneficii ale consumului de miere:

1.Mierea este cel mai puternic şi rapid energizant natural. E uşor digerabilă, se absoarbe repede în sânge şi se converteşte rapid în energie pură.
2. Are proprietăţi antibiotice dovedite. Mierea de Manuka este cunoscută drept cel mai puternic antibiotic natural, care poate distruge microorganisme precum Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Streptococcus faecalis şi Helicobacter Pylori.
3. Are proprietăţi laxative şi sedative.
4. Stimulează creşterea copiilor prin faptul că facilitează fixarea calciului şi a magneziului.
5. Are proprietăţi calmante şi e de ajutor dacă copilul este răcit şi sau îl doare în gat.
6. Îmbunătăţeşte sistemul imunitar.