Minunata miere de Manuka: un antibiotic natural

nutritie

Mierea. Gustul ei dulce a atras oamenii de secole întregi. Mereu, o preferată a meselor în familie, mierea este delicioasă pe pâine, sau într-un bol de cereale cu lapte. Face minuni ca substitut pentru zahăr, în prăjituri, şi adaugă ceaiului o aromă încântătoare. În afară de mierea obişnuită, pe care o consumăm în mod frecvent, există o minune naturală, numită mierea de Manuka.
Ce este mierea de Manuka? Mierea de Manuka este o miere monofloră, unică în lume, adunată şi preparată de albine din floarea arborelui de Manuka, arbore ce creşte numai în insulele sălbatice şi nepoluate ale Noii Zeelande. Este o miere densă, de culoare portocaliu închis şi un gust foarte aromat şi uşor caramelizat.
În 1981, Doctorul Peter Molan, director al departamentului de Cercetare al Mierii în cadrul Universităţii Waikato din Noua Zeelandă, a descoperit faptul că mierea de Manuka are proprietăţi foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii şi antifungice, făcând-o extrem de eficientă în susţinerea sistemului imunitar şi ameliorarea unei mari varietăţi de probleme de sănătate.
Mierea de Manuka este clasificată folosind grade UMF ce reprezintă o metodă standard de a descrie puterea antibiotică a acestui tip de miere. Cu cât gradul UMF este mai mare, cu atât proprietăţile mierii sunt mai puternice. Mierea cu UMF 10-15+ întăreşte sistemul imunitar, este recomandată în infecţii faringiene, răceli, dureri de gât, igienă orală; poate fi folosită ca tratament de întreţinere, tonic general de sporire a sistemului imunitar, atât la copii cât şi la adulţi. Mierea cu UMF 16-20+: eficientă în tratarea infecţiei cu Heliobacter pylori, a ulcerului gastric, gastritei, bolii de reflux gastro-esofagian, colitei, afecţiunilor cronice, infecţiilor bacteriene şi fungice, şi în vindecarea rănilor şi afecţiunilor pielii.
Mierea de Manuka are o calitate pe care mierea obişnuită nu o posedă: îşi menţine compuşii binefăcători chiar şi când este supusă la temperaturi mari şi lumină.
Este interzis consumul oricărui tip de miere bebeluşilor cu vârsta sub 12 luni, din cauza riscului îmbolnăvirii cu botulism. De asemenea, persoanele alergice la polenul florilor pot avea dificultăţi în a consuma mierea. Copiii în ale căror familii există un istoric cu privire la acest tip de alergie, ar fi bine să amâne consumarea mierii cât mai mult timp, iar în momentul în care se întâmplă, să fie atent urmăriţi.