Mit: Forma burţii indică sexul copilului

Credinţele populare spun că forma burţii poate “prezice” sexul copilului şi că poftele mamei din timpul sarcinii lasă semne pe pielea bebeluşului. Alte vorbe din popor învaţă gravidele să mănânce cât pentru doi, să nu întreţină relaţii sexuale şi să nu-şi vopsească părul. Medicii atrag însă atenţia că, pe lângă faptul că nu e confirmat ştiinţific, folclorul din jurul sarcinii poate dăuna şi mamei, şi fătului.

Forma burţii indică sexul copilului FALS.

Credinţa populară potrivit căreia femeile care au burta “ţuguiată” vor naşte băiat, iar cele care au burta “turtită”, rotundă vor naşte fată sunt pure speculaţii, spun medicii. Aceasta era singura metodă de a prezice sexul copilului pe vremea când nu exista ecograful, iar faptul că uneori “se potriveşte” este o coincidenţă. “E simpatic mitul, dar forma burţii depinde însă foarte mult de constituţia mamei, de forma uterului, de greutatea şi poziţia bebeluşului. Pe vremea când nu exista ecograf, oamenii au căutat răspunsuri în folclor”, motivează medicul.

“Nebunia” acidului folic ADEVĂRAT.

Acidul folic sau vitamina B9 este necesară în timpul sarcinii şi chiar înainte de conceperea copilului. Femeile care au mai născut copii ce s-au dezvoltat greu sau cu malformaţii, cele cu istoric de malformaţii în familie sau cele anemice trebuie să ia obligatoriu suplimente cu acid folic.

Legătura dintre poftele mamei şi pete FALS.

O altă credinţă populară spune că mama nu are voie să poftească insistent un anumit aliment pentru că fătul se va naşte cu o pată în forma acelui aliment. Nu se suţine ştiinţific acest lucru. Petele pot apărea spontan şi reprezintă amprenta personală a copilului, încărcătura lui genetică.

DIN POPOR Fată sau băiat: “ritualul” cu sare.

Se spune că poţi afla sexul copilului punându-i gravidei puţină sare în cap şi urmărindu-i reacţia. Dacă îşi duce prima dată mâna la nas, va naşte băiat, iar dacă îşi duce mâna la gură-fată. În timpul sarcinii, apare pe burta gravidei o linie maronie. Se spune că dacă apare de la buric în jos, va naşte fată, iar dacă se continuă de la buric în sus, va naşte băiat. Se mai spune că dacă în timpul sarcinii furi ceva, copilul se va naşte cu semnul obiectului furat pe piele. Gravidele nu trebuie să se mire de ceva, pentru că, la fel, copiii se vor naşte cu semne pe corp. O altă vorbă din popor spune că nu e bine să te vopseşti.