Mituri binecunoscute în sarcină

Greţurile matinale sunt primele semne ale sarcinii?

Fals. Acestea apar de obicei în primul trimestru de sarcină, asociate cu alte simptome (absenţa menstruaţiei, oboseală, dureri de cap, somnolenţă, vărsături şi altele), dar greţurile nu sunt obligatorii în cazul tuturor femeilor care rămân însărcinate.

Crema hidratantă pe bază de unt de cacao este cel mai eficient remediu împotriva vergeturilor apărute în timpul sarcinii?

Fals. Utilizarea cosmeticelor pe bază de unt de cacao face pielea femeilor însărcinate mai sensibilă, unele suferind chiar reacţii alergice din această cauză. Gravidele pot folosi doar produsele speciale contra vergeturilor indicate în perioada sarcinii.

Medicamentele sunt contraindicate în timpul sarcinii?

Fals. Unele medicamente sunt utile şi benefice în timpul sarcinii, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului care supraveghează sarcina. Trebuie ştiut că doar câteva suplimente nutritive s-au dovedit sigure 100% pentru gravide. În rest, majoritatea medicamentelor prezintă riscuri în timpul sarcinii, dar pot fi administrate dacă beneficiile sunt mai mari decât riscurile. Însă numai medicul este în măsură să decidă acest lucru.
De aceea, automedicaţia este contraindicată în timpul sarcinii.

Raporturile sexuale sunt interzise în timpul sarcinii?

Nu. Viaţa sexuală a cuplului nu trebuie să fie afectată de apariţia sarcinii. Cu toate acestea, medicii recomandă precauţie după luna a şaptea de sarcină, din cauza riscului declanşării naşterii premature. De asemenea, cuplurile trebuie să ţină seama de recomandările medicului în cazul sarcinilor cu probleme.

Gravidele au voie să facă sport?

Da. Dar numai cu avizul şi sub îndrumarea unui specialist. Cea mai adecvată activitate fizică în perioada sarcinii este gimnastica Lamaze sau gimnastica pentru gravide. Aceasta are avantaje importante: menţinerea în formă pe durata celor nouă luni de sarcină, previne apariţia durerilor de spate şi de picioare, ajută la tonifierea musculaturii, îmbunătăţeşte respiraţia şi circulaţia sângelui, pregăteşte gravida pentru a avea o naştere uşoară.

Băile sau duşurile fierbinţi trebuie evitate în timpul sarcinii?

Adevărat. Gravidele nu trebuie să folosească apa cu o temperatură peste 37 de grade Celsius. De asemenea, trebuie să abandoneze obiceiul de a face saună sau jacuzzi.