Mituri des întâlnite despre preconcepție

mit-sau-realitate-septembrie-2015

Chiar înainte ca mulți dintre noi să se gândească să aibă un copil, suntem copleșiți cu idei despre concepție și sarcină. Mass-media, prietenii bine intenționați și chiar familia vin cu foarte multe sugestii și sfaturi în acest sens.
Iată câteva mituri și adevăruri despre concepție:
N-am folosit pilule contraceptive, deci a rămâne însărcinată ar trebui să fie floare la ureche.
Mit. Doar pentru că nu ai utilizat pilule contraceptive, nu înseamnă neapărat că ai un avantaj. Deși femeile care au luat pilule ar putea să aștepte mai mult pentru reglarea ciclului menstrual după întreruperea contraceptivelor, însă ele nu sunt nici mai mult, nici mai puțin fertile. Fertilitatea poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi: condițiile medicale, nutriția, greutatea, stresul, traume din copilărie etc.

Partenerul meu ar trebui să evite băile fierbinți, atunci când încercăm să concepem un copil.
Adevăr. Spermatozoizii sunt foarte sensibili la căldură. Deci dușurile fierbinți, saunele sau băile calde și costumele de scafandru pot deteriora potențialul spermei unui bărbat, deci pot reduce cu mult șansele ca tu să rămâi însărcinată.

Subponderală sau supraponderală, greutatea poate reduce șansele de a rămâne însărcinată.
Adevăr. Femeile care încearcă să aibă un copil la o greutate normală, au cele mai mari șanse de a concepe și de a avea un copil sănătos. Indicele de masă corporală, IMC este un număr calculat din greutatea și înălțimea persoanei respective. Femeile cu un IMC mai mare (supraponderale) sau cu un IMC mai mic (subponderale) față de limitele normale, întâmpină probleme la concepție și sarcină. Prin urmare, este recomandat să ai o greutate corporală normală înainte de a începe conceperea unui copil.

Dacă mă mențin în formă și amândoi suntem sănătoși, putem să fim fertili până la vârste înaintate.
Mit. Tot mai multe femei aleg să aibă copii în jurul vârstei de 30 și 40 de ani. Declinul natural al fertilității apare mai devreme sau mai târziu și depinde de la om la om. Dacă ai menținut un stil de viață sănătos de-a lungul anilor, îți îmbunătațești foarte mult șansele de a rămâne însarcinată, dar schimbările inevitabile legate de vârstă în fertilitate nu pot fi compensate în întregime de sănătate.

Text: Irina Coprinsu

Sursa: http://www.infertilityjournal.com/

Comments

comments