Mituri despre alimentația în sarcină

Mit: Există alimente interzise care pot provoca pierderea sarcinii.

Ideea că ai putea mânca ceva care să ducă la pierderea spontană a sarcinii (avort) este teribil de angoasantă pentru gravidă. Femeile care aud în stânga și în dreapta că ficatul, sau semințele de in sau pătrunjelul pot declanșa un avort spontan ajung să creadă că există realmente o listă de alimente interzise, de procurarea căreia depinde viața copilului lor. Nu, nu există această listă de alimente interzise: urmează-ți instinctele de viitoare mamă, mănâncă tot ce ai poftă să mănânci și uită de lista de alimente interzise.

Un plan alimentar bine echilibrat este întodeauna important pentru sănătatea umană. Dieta este esențială mai ales în cazul femeilor gravide.

Sunt multe substanțe nutritive (vitamine și minerale) de care copilul tău are nevoie să se dezvolte. Cele mai multe alimente sunt sigure, dar există și anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dietă în timpul sarcinii.

Alimente de evitat

Fructe de mare și pește. Fructele de mare sau peștele afumat trebuie evitate în timpul sarcinii, întrucât ar putea fi contaminate cu listeria. Totuși, poți consuma fructe de mare sau pește proaspăt ori decongelat – gătite la temperaturi optime. Exclude total din meniu, în timpul sarcinii, algele care predispun la apariția de infecții nocive atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Peștele este un aliment excelent pentru femeile gravide și mamele care alăptează. Totuși, trebuie să alegi cu atenție peștele. Chiar dacă este bogat în acizi grași Omega 3 – importanți pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului – peștele poate conține niveluri importante de mercur care ar putea să afecteze dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. Printre consecințe s-ar putea număra vorbirea întârziată și tulburări ale mișcărilor.

Studiile au arătat că fătul este foarte sensibil la mercurul din pește, pe parcursul lunilor a treia și a patra de gestație.

Femeile care sunt deja gravide sau intenționează să rămână gravide în următoarele sașe luni, ar trebui să nu consume pește bogat în mercur, cum ar fi rechinul, peștele spadă, tonul roșu etc.

Comments

comments