Mituri despre dezvoltarea micuţului

mit-sau-realitate-iulie-2015

Înainte de-a avea un copil poate că ofereai şi tu acele sfaturi bine intenţionate, reținute din cărţi, articole sau de la alte prietene care deja au devenit mame. Lucrurile se schimbă drastic atunci când tu însăţi devii mamă şi primeşti o avalanşă de sfaturi cu privire la creşterea celui mic. Ce este bine, ce este rău? Iată câteva mituri spulberate!

1. Despre citit

Mit: Dacă ţine cartea prea aproape de ochi, îşi poate strica vederea!
Realitate: Nu-i va strica vederea, însă este posibil ca acest lucru să reprezinte un semn de miopie. Faptul că ţii o carte în mână foarte aproape de ochi sau că te uiţi la TV de aproape, nu înseamnă neapărat că îşi va strica vederea, însă dacă face aceste lucruri pentru că altfel nu vede clar, atunci acesta poate fi un semn de miopie. Dacă te asiguri că este doar o preferinţă de-a copilului, nu este nicio problemă.

2. Să înţelegem înălţimea

Mit: Lungimea bebeluşului la naştere este un indicator al înălţimii sale la vârsta adultă.
Realitate: Lungimea de la naştere nu poate fi relevantă în indicarea înălţimii la vârsta adultă, însă o măsurare constantă poate fi. Există această tendință naturală de-a spune că dacă un bebeluş este lung, va creşte foarte înalt. Înălţimea părinţilor este însă un indicator mai clar asupra înălţimii viitoare a copilului. O altă aproximare realistă este să dublezi lungimea de la naştere, la vârsta de doi ani.

3. Va fi alergic?

Mit: Dacă ai alergii respiratorii, cel mai probabil cel mic le va moşteni, dacă nu ai, atunci cel mai probabil nici cel mic nu le va avea.
Realitate: Factorul ereditar joacă un rol esențial în această situaţie, dar mai sunt şi alţi indicatori secundari care pot favoriza apariţia de alergii. Pot exista anumite predispoziţii, dar părinţii nu ar trebui să presupună că dacă ei sunt alergici la ceva, atunci şi copiii lor vor fi. De multe ori alergiile pot apărea fără legătură cu genetica.

4. Apă pentru copiii alăptaţi?

Mit: Şi bebeluşii alăptaţi au nevoie de apă.
Realitate: Laptele matern este singurul lichid de care poate avea nevoie micuţul tău. Pe cât este posibil, o alăptare exclusivă scoate din calcul nevoia de orice alt lichid pe care ai fi tentată să o crezi necesară pentru cel mic. Dacă bebeluşul tău nu dezvoltă o anumită condiţie medicală şi ţi se recomandă să-i oferi şi alte lichide, atunci nu este necesar să bea apă până când nu începe diversificarea – la vârsta de şase luni. Mamele care hrănesc micuţii cu lapte formulă ar trebui să confirme acest fapt cu medicul pediatru.

Text: Lucia Bobi

Comments

comments