Mituri despre fertilitate

mit-sau-realitate-septembrie-2016

Sunt multe înțelegeri eronate în folclor despre ovulație și despre a rămâne gravidă, multe femei se iau după ce aud la vecina, bunica, soacra, colega, nu se documentează suficient, merg după ureche, iar acestea pot împiedica substanțial atingerea rezultatului dorit.

1. Pentru a rămâne însărcinată, trebuie să faci sex în ziua 14 a ciclului

Probabil ai auzit că multe femei au ovulația în jurul zilei 14 din ciclu. Dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat pentru multe femei. Dacă ai un ciclu perfect regulat de 28 zile iar faza luteală (cea de-a doua jumătate a ciclului) este exact de 14 zile, atunci probabil că vei avea ovulație în ziua 14. Multe femei totuși nu au ciclu perfect regulat și chiar dacă îl au, nu ovulează fix în aceeași perioadă a ciclului lună de lună.

2. Trebuie să faci sex la 24-72 de ore după ce ovulezi

Pentru multe femei este destul de confuz când să facă sex dacă încearcă să rămână gravide. Da, este adevărat că trebuie să existe o apropiere între contactul sexual și ovulație, însă multe cupluri greșesc pentru că fac sex fie atunci când cred că are loc ovulația, fie imediat după. Sunt două probleme cu această strategie: prima, după ce ovulezi, ovulul trăiește doar maxim 12-24 ore. Dacă nu faci sex înainte de ovulație, pierzi 12 ore minim din durata de viața a ovulului. Sperma trăiește și 5 zile, de aceea a face sex înainte de ovulație este important pentru a rămâne însărcinată.
O altă problemă a acestei strategii este că multe femei chiar nu știu când ovulează. Dacă nu știi sigur când ai ovulația, evident că și sexul îl prestezi la momente nepotrivite. Până la urmă, specialiștii recomandă ca partenerii să facă sex regulat de 3 ori pe săptămână și astfel șansele de a rămâne gravidă sunt mult mai mari.

3. Ești cea mai fertilă exact în ziua în care temperatura bazală crește

Graficul prin care detectezi și urmărești temperatura bazală vaginală este foarte bună pentru a învăța despre ciclul tău și să îți dai seama când ovulezi; cu toate astea, nu este cea mai bună metodă să prezici când ai următoarea ovulație. Când ai văzut ca a crescut temperatura, înseamnă că deja ai ovulat. Metoda aceasta este bună ca să îți confirme că ai avut ovulație. Deseori stresul duce la inhibarea ovulației, deci condiția de bază ca să rămâi însărcinată este să diminuezi sursele de stres din viața ta.