Mituri despre infertilitate

mit-sau-realitate-ianuarie

Când vine vorba de încercarea de a rămâne însărcinată, mult prea des adevărul este deformat de tot felul de poveşti şi speculaţii care au sau nu legătură cu realitatea. Pentru a-ţi veni în ajutor am realizat o listă cu cele mai frecvente mituri legate de infertilitate:

Mit: Infertilitatea este o problemă feminină.
Realitate: În aproximativ 40 la sută din cazuri, în imposibilitatea unui cuplu de a concepe un copil, este implicat şi un factor masculin.

Mit: Sunt fertilă atâta timp cât am ciclu regulat.
Realitate: Chiar dacă o femeie are ovulaţie regulată şi se simte perfect, chiar dacă producţia de estrogen şi progesteron a ovarelor este normală, cu cât femeia înaintează în vârstă, ovulele devin tot mai puţin capabile de a fi fecundate. Perioada în care începe să se întâmple acest lucru variază de la femeie la femeie, dar, în general este bine să îţi faci nişte controale după 30 de ani dacă intenţionezi să rămâi însărcinată, pentru a şti exact unde te situezi.

Mit: Femeile peste 40 de ani pot naşte fără probleme dacă sunt perfect sănătoase.
Realitate: Aproximativ două treimi din femei, nu vor putea rămâne însărcinate pe cale naturală până în vârsta de 40 de ani. Totuşi nu este imposibil, dar o sarcină la o astfel de vârstă trebuie supravegheată permanent şi trebuie luaţi în considerare toţi factorii de risc.

Mit: Tratamentele pentru fertilitate duc la sarcină multiplă.
Realitate: Progresele care s-au făcut în ultima perioadă sporesc şansele de a rămâne însărcinată şi diminuează riscurile de a naşte gemeni, tripleţi sau altfel de sarcină multiplă. Pacientele care apelează la inseminarea artificială sunt atent monitorizate.

Comments

comments