Mituri despre preconcepţie

Chiar înainte ca mulţi dintre noi să se gândească să conceapă un copil, suntem copleşiţi cu idei despre concepţie şi sarcină. Mass-media, prietenii bine intenţionaţi şi chiar familia vin cu foarte multe sugestii şi sfaturi în acest sens.

Iată câteva mituri şi adevăruri despre concepţie:

1. Dacă am luat suficient acid folic din dietă, nu mai am nevoie de un supliment.

Mit. Am început cu o întrebare complicată! Dintre toate vitaminele şi mineralele, acidul folic este un supliment nutritiv pe care toate femeile trebuie să îl ia înainte de concepţie. Nivelul scăzut de acid folic creşte riscul apariției defectelor la nivel de tub neural al copilului – malformaţii congenitale ale creierului şi măduvei spinării. Deşi acidul folic poate fi găsit în multe alimente, cum ar fi fasolea şi legumele cu frunze verzi, este greu să obții suficient acid folic numai din alimentaţie. Deci, toate femeile sunt sfătuite să ia 400 mcg pe zi, cel puţin cu o lună înainte de concepţie.

2. Un control medical este recomandat chiar înainte de a începe concepţia.

Adevăr. Este o idee bună să-ţi programezi o vizită la medicul specialist, cu cel puţin trei luni înainte de a încerca să rămâi însărcinată. Ar fi indicat să faci o listă de întrebări la care medicul să-ţi răspundă, cum ar fi: Poţi lua medicamente în această perioadă? Ce fel de medicamente?
Nu uita că medicul este o sursă valoroasă de informaţii înainte şi în timpul sarcinii.

3. Toate femeile ovulează şi sunt fertile, în ziua a 14 a ciclului lor menstrual.

Mit. Mama natură tinde să favorizeze variaţia, iar ovulaţia nu este o excepţie. Ovulaţia depinde de lungimea ciclului unei femei, iar acest lucru variază de la femeie la femeie. Ciclurile pot varia chiar şi pentru o femeie de la o lună la alta. Deci, dacă nu ai un ciclu perfect de 28 de zile (când ovulaţia este în a paisprezecea zi), atunci ovulaţia nu se realizează în a paisprezecea zi de ciclu.

4. Nu doar femeile, dar şi bărbaţii ar trebui să oprească consumul de alcool înainte de a concepe un copil.

Adevăr. Alcoolul poate reduce fertilitatea la femei, ducând la daune genetice în ovulele acesteia. La bărbați, în mod similar, alcoolul micşorează producţia de spermă şi împiedică dezvoltarea spermatozoizilor. Ovulele sunt predispuse la daune în timpul perioadei lor de maturizare, care este de aproximativ 100 de zile înainte de ovulaţie. Sperma se maturizează pe deplin în aproximativ 116 zile.

Comments

comments