Mituri despre sarcină

mit-sau-realitate-decembrie-2015

Prima naştere este întotdeauna cea mai grea.

Nu este aşa. Prima naştere poate fi cea mai prelungită şi doar în combinaţie cu frica noastră de necunoscut şi faţă de durere. Conform statisticilor aproximativ 70% din problemele care apar la naştere sunt cauzate de frica de durere. Tocmai de aceea, o idee bună este participarea la cursurile pentru gravide şi citirea articolelor de specialitate. Necunoaşterea sperie şi inhibă mai mult decât am crede.

Femeia însărcinată nu are voie să consume citrice şi fructe roşii pentru că bebeluşul se poate naşte predispus la alergii.

Cu câţiva ani în urmă s-au făcut nişte studii interesante în Japonia. Femeile însărcinate au fost împărţite în două categorii: femeile din prima grupă puteau să consume portocale, cele din grupa a doua nu aveau voie. După naştere tuturor femeilor li s-a adăugat în regimul alimentar şi consumul de citrice. S-a dovedit că procentul reacţiilor alergice a fost mai mare în grupul copiilor ale căror mămici nu au consumat portocale în timpul sarcinii. Trebuie însă să respectăm măsura în toate.

Stai departe de lădița pisicii

Toxoplasmoza poate cauza orbire și serioase afecțiuni ale creierului în ceea ce-l privește pe făt, așa că nu trebuie să stai în preajma lădiței pisicii sau să consumi alimente crude. Dacă vrei bilet de voie care să-ți permită izolarea în pat timp de nouă luni de zile, oprește-te din citit aici.
Dacă vrei să ai o viață cât se poate de normală, nu te speria. Specialiștii au dovedit că nu există legături între căpătarea toxoplasmozei și deținerea unei pisici. Pericolul te pândește doar dacă mănânci carne de miel sau vită pregatită necorespunzător.

Cu cât bebelușul din burtică este mai mare, cu atât este mai sănătos.

Fals. Ideal ar fi ca, la naștere, bebelușul să cântărească 3.200-3.400 de grame. Bebelușii grăsuți din burta mamei sunt expuși riscului de a suferi din cauza complicațiilor obezității (diabet, hipertensiune, boli de inimă) mai târziu în viață, ba chiar din adolescență.

Gravidele au voie să facă sport?

Da. Dar numai cu avizul și sub îndrumarea unui specialist. Cea mai adecvată activitate fizică în perioada sarcinii este gimnastica Lamaze sau gimnastica pentru gravide. Aceasta are avantaje importante: menținerea în formă pe durata celor nouă luni de sarcină, previne apariția durerilor de spate și de picioare, ajută la tonifierea musculaturii, îmbunătățește respirația și circulația sângelui, pregătește gravida pentru a avea o naștere ușoară.

Comments

comments