Mituri despre sarcină II

mit-sau-realitate-ianuarie-2016

Sarcina, mai ales dacă este prima, este o perioadă plină de emoție și nesiguranță pentru viitoarele mămici. Citim cărți, răsfoim reviste, întrebăm în stânga și în dreapta și astfel suntem bombardate cu sute de informații contradictorii. Pentru a nu mai fi trezite la 3 dimineața cu întrebări – unele stupide – din partea gravidelor, trei doctorițe din Statele Unite, specializate în obstretică și ginecologie (Yvonne Bohn, Allison Hill și Alane Park), au decis să scrie o carte, ”Ghidul sarcinii și nașterii”(Ultimate Guide to Pregnancy and Birth), în care demontează rând pe rând cele mai importante mituri. Fără a fi surpriși, există și unele adevărate.

Nu poți zbura cu avionul în timpul primului și ultimului trimestru

FALS. Nu există niciun impediment pentru ca o gravidă să zboare. Companiile aeriene au unele restricții pentru pasagerele aflate în ultimul trimestru de sarcină și asta pentru a evita o naștere în avion, fără atenta supraveghere a unui medic specialist, ceea ce ar necesita automat o aterizare de urgență.

Berea neagră stimulează lactația

FALS. Nu există o legătură directă între consumul de bere și declanșarea lactației. În cel mai bun caz o relaxează pe viitoarea mămică.

Nu poți ține în casă un animal de companie

FALS. Trebuie doar să nu strângi fecalele lăsate în urmă de câine/pisică/hamster pentru că există riscul de a contacta toxoplasmoză.

Nu trebuie să mănânci somon afumat

FALS. Somonul este foarte bun pentru viitoarele mame datorită conținutului bogat de acizi grași Omega3. În plus, fiind vorba despre un pește de apă dulce, este puțin probabil să fie infestat cu mercur.

Nu trebuie să mănânci sushi

FALS. Sushi este bun, însă nu trebuie depășită limita de două rulouri pe săptămână. În plus, trebuie evitat macroul, rechinul sau tonul.

Vopsitul părului afectează fătul

FALS. Cantitatea de chimicale care poate intra în sânge prin vopsire este atât de mică încât nu poate afecta fătul. Mai rău face stresul gândindu-ne că ar putea fi dăunător.

Nu ai voie să bei

ADEVĂRAT. Consumul de alcool trebuie evitat pe perioada sarcinii.

Trebuie să dormi pe partea stângă

FALS. Mămicile trebuie să se odihnească, indiferent de poziția în care dorm. Chiar și dormitul pe spate este un mit neadevărat.

Poziția fetusului în burtă îți dezvăluie sexul

FALS. Cum stă bebelușul sau linia neagră de sub buric nu are nicio legătură cu sexul copilului. Indiferent cum ai lua-o, studiind aceste lucruri, șansele sunt egale: 50-50.

 

Text: Irina Coprinsu

Comments

comments