Mituri despre sarcină III

mit-sau-realitate-februarie-2016

Miturile sunt rezultatul miilor de informații de pe internet, media sau chiar a credințelor populare. Însă, cele mai multe sunt asimilate de viitoarele mame, din cărți care conțin informații eronate despre sarcină.
Indiferent de ceea ce auzi, cel mai bine este să lași cadrele medicale de specialitate să își facă treaba și să te ajute în majoritatea problemelor pe care le întâlnești în timpul sarcinii. De asemenea, nu este nimic anormal să ceri sfatul medicului despre orice neclaritate care te îngrijorează, legată de sarcină. În același timp, evită să mergi la medic de fiecare dată când afli un zvon și, încearcă să nu te îngrijorezi fără temei.

Poți determina sexul copilului prin poziția sexuală la momentul conceperii și prin forma burții.

Acest mit este fals. Sexul copilului este determinat de tată. Mai precis, dacă un spermatozoid care transportă un cromozom X fecundează ovulul, copilul va fi fată, iar dacă ovulul este fecundat de un spermatozoid care transportă cromozomul Y, copilul va fi băiat.
Forma burții nu este determinată de sexul copilului. Forma și poziția burții este determinată de poziția și dimensiunea copilului. De exemplu, în ultimul trimestru de sarcină, capul copilului se deplasează către pelvis, pentru a se pregăti pentru naștere. Acest lucru face ca burta mamei să se mărească în partea de jos, dar se întâmplă atât în cazul fetelor, cât și în cazul băieților. O viitoare mămică poate avea burta mai mare în partea de sus, pentru că bebelușul are o greutate mai mare, nu pentru că este de un anumit sex.

Când ești însărcinată trebuie să mănânci pentru doi.

Nu este adevarat. Dacă o femeie are o greutate normală înainte de a rămâne însărcinată, ea are nevoie de numai 300 de calorii în plus pe zi pentru a promova dezvoltarea sănătoasă a fătului. Nu trebuie ca viitoarea mămică să consume prea multe alimente. Acestea pot crește aportul de calorii, cu un plus de 300-350 de calorii, consumând un pahar cu lapte degresat și o jumătate de sandviș. O femeie cu o greutate normală ar trebui să se îngrașe cu aproximativ 10-15 kg în timpul sarcinii.

Nu ar trebui să consumi alcool în timpul sarcinii

Este adevărat. Cel mai bine este să eviți consumul de alcool dacă ești gravidă sau încerci să rămâi însărcinată.
În timpul sarcinii, alcoolul consumat ajunge și în placentă. Bebelușii nu pot procesa alcoolul și acesta le poate afecta, iremediabil, dezvoltarea. În plus, odată cu consumul de alcool crește și riscul de avort spontan. Dacă totuși bei alcool, limitează considerabil cantitatea – un pahar o dată sau de două ori pe săptămână.

Comments

comments