Mituri despre sarcină IV

mit-sau-realitate-iunie-2016

Dacă ai arsuri la stomac în timpul sarcinii vei avea un copil păros

Arsurile la stomac sunt absolut normale în timpul sarcinii pentru că, pe măsură ce burtica se mărește, toate organele sunt împinse, inclusiv stomacul, iar acidul din el ajunge cu o ușurință mai mare în esofag (reflux). Medicamentele care atenuează aciditatea din stomac (recomandate de medic), poziția dreaptă păstrată după ce ai mâncat și dormitul pe o pernă puțin ridicată care să îți susțină partea superioară a corpului, te vor ajuta să nu mai ai arsuri.

Stresul din timpul sarcinii îi dăunează copilului

Un nivel mediu de stres poate chiar să influențeze pozitiv copilul: îi tonifică sistemul nervos și îi accelerează dezvoltarea. Așa că nu te îngrijora dacă din când în când te enervezi sau ești preocupată de ceva atunci când ești gravidă: studiile arată că majoritatea copiilor ai căror mame au trecut prin perioade de stres moderat înainte de naștere au o activitate de două ori mai rapidă a creierului și o dezvoltare mintală accentuată.

Toate femeile se simt fericite în timpul sarcinii

Aproximativ 20% din viitoarele mămici au stări de depresie și anxietate. Depresia este deosebit de periculoasă în această perioadă, putând conduce la naștere prematură, așa că ai grijă de tine: dacă observi că nu reușești să treci peste stările de tristețe și apatie, consultă un doctor.

Afecțiuni precum obezitatea sau diabetul nu au legatură cu perioada prenatală

Bolile nu sunt influențate doar de stilul nostru de viață, ci și de cel al mamelor noastre. În cazul în care bebelușul se naște subponderal, este posibil ca mai târziu să aibă probleme cu funcționarea vaselor de sânge, asemeni fumătorilor. Fiecare kilogram în minus va duce la efecte comparabile cu cele produse de fumatul a câte 20 de tigări pe zi, timp de 4-5 ani.

Copiii devin supraponderali doar din cauze genetice sau din cauza stilului de mâncare, ceea ce se întâmplă în timpul sarcinii nu are legatură

Din păcate, femeile care se îngrașă excesiv pe durata sarcinii au un risc de patru ori mai mare să aibă copii supraponderali. Cercetările arată că organismul are capacitatea de a procesa mult mai bine grăsimile și carbohidrații în cazul bebelușilor născuți de mame cu o greutate normală. Dacă o mamă a avut la prima naștere o greutate prea mare, iar la a doua s-a menținut în formă, există posibilitatea ca primul copil să aibă probleme cu greutatea la rândul său, în timp ce al doilea va fi mult mai sănătos.

Comments

comments