Mituri din copilărie

Mit sau realitate

Cine nu a auzit, copil fiind, că dacă mănânci spanac o să devii puternic? Este una dintre afirmaţiile cel mai des întâlnite, făcute de părinţi. Un îndemn „constructiv“, cu un sâmbure de adevăr în el. Dar sunt şi altele mai puţin bune, pe care preferabil este să le scoatem din comunicarea cu cei mici.

„Dacă mănânci spanac, vei avea muşchi ca ai lui Popeye Marinarul!“

Imaginea cu Popeye Marinarul care desface cutia de spanac şi brusc i se umflă muşchii a devenit legendară. Este un mod potrivit de a-i convinge pe cei mici să consume spanac. Asta nu înseamnă că vor fi la fel „muschiuloşi“ ca personajul din animaţie. Dar un sâmbure de adevăr tot există în acest îndemn. S-a încetăţenit credinţa că spanacul este bogat în fier. Spanacul conţine fier, desigur, însă concentraţia din el este într-o cantitate mult mai mică decât s-ar crede. Tot în frunzele de spanac se regăsesc şi vitamina A, vitamina K şi folatul. Spanacul poate fi consumat atât în stare crudă (în salate), cât şi preparat. Alte alimente care conţin fier sunt: carnea roşie, ficatul, ouăle şi, în general, plantele cu frunze verzi (pătrunjel, mărar, cimbru).

„Dacă nu eşti cuminte, vine Bau Bau, să ştii!“

Este crunt şi înfiorător să spui unui copil aşa ceva! Este nedrept să ameninţi un copil invocând o creatură fantastică, sinonimă cu răul şi cu groaza. I se induc scenarii negative şi stări de frică, i se amplifică temerile. Atitudinea potrivită este să i se explice prin cuvinte de ce nu este potrivită atitudinea lui sau să i se ceară să spună ce anume l-a adus în starea respectivă. Stările de furie sunt normale şi este mai bine să le exteriorizăm decât să le lăsăm să crească în noi. Un copil nu este un bibelou pe care îl pui în vitrină şi îl ştergi de praf din când în când. Este o fiinţă, cu trăiri, sentimente. O explicaţie raţională este mai potrivită decât invocarea unei creaturi monstruoase. Bau Bau nu are ce căuta în vocabularul unui părinte sau bunic.

„Dacă mănânci dulciuri, ţi se cariază dinţii!“

Afirmaţia ar trebui completată în felul următor: „Dacă mănânci multe dulciuri şi nu te speli pe dinţi, o să faci carii!“. Pentru că da, e important cât de mult dulce mănânci şi ce fel de dulciuri mănânci. Aşa cum important este să urmezi o igienă dentară strictă. Copiii ar trebui învăţaţi şi educaţi de mici în privinţa ambelor aspecte – care sunt dulciurile bune şi de ce sunt bune şi de ce e bine să ne spălăm pe dinţi după ce mâncăm (de 3 ori pe zi, dar în special dimineaţa şi seara, înainte de culcare).

Comments

comments