Mituri în creşterea celui mic

Copilul trebuie îmbrăcat gros, cu căciulă în orice situaţie şi ţinut în căldură

Temperatura optimă în cameră este de 22-24 de grade iar copilul se îmbracă aşa cum te îmbraci şi tu sau puţin mai gros, puţin însemnând că dacă tu eşti în mânecă scurtă dar nu eşti convins că e chiar atât de cald, lui poţi să îi dai o bluză cu mânecă lungă. Iar căciula nu are ce căuta în peisaj dacă tu nu ai nevoie de una.

Copilul nu trebuie scos din casă până la botez

Orice om, iar copiii cu atât mai mult, are nevoie să iasă zilnic din casă, să ia aer. În afara cazurilor în care vremea este chiar potrivnică (ploaie torenţială, furtună, viscol, caniculă), nu ai nicio scuză să ţii un copil închis în casă.

Urechile copilului trebuie lipite cu leucoplast, ca să nu rămână clăpăuge

Orice medic de specialitate vă va spune că urechile clăpăuge nu pot fi corectate altfel decât chirurgical. Mai mult, lipiciul acela poate provoca iritaţii şi disconfort.

Copilul trebuie ras în cap ca să îi crească părul des

Părul nu creşte mai des dacă este tuns dar lipsa lui îi poate aduce multe comentarii negative din partea altor copii, ce îl pot afecta la nivel psihologic.

Copilul trebuie să guste din toate, că altfel devine mofturos/ Bebeluşul pofteşte

Bebeluşul nu pofteşte, este doar curios. Învaţă din orice se întâmplă în jurul lui, inclusiv în momentul în care te vede cum mănânci. Şi nu, copilul nu trebuie să mănânce din toate, ci conform vârstei lui. O alimentaţie nepotrivită aduce în timp probleme grave de sănătate.

Dacă îi curg ochii, îi pui lapte matern

Nu doar că nu tratează o conjunctivită, dar laptele pus în ochii copilului poate provoca infecţii cumplite iar în unele cazuri se poate ajunge la orbire. Doar oftalmologul pediatru poate da un tratament adecvat bolii şi vârstei pacientului.

Dacă copilul sughiţă sau strănută, înseamnă că îi e frig

Cei mai mulţi bebeluşi sughiţă frecvent în primele 2 luni. Nu îl afectează şi nici nu trebuie tratat, cu apă, lămâie sau cine ştie ce alt „remediu” auzit de prin vecini. Şi strănutul este la fel de normal în primele luni de viaţă, pentru că cel mic îşi curăţă în acest fel nasul sau este vorba pur şi simplu de o reacţie la lumină prea puternică.

Comments

comments