Mituri legate de somnul lui bebe

sfatul_medicului_46

Există multe mituri legate de somnul bebeluşilor, aşa cum există şi probleme relaţionate cu acest subiect delicat pentru proaspeţii părinţi. Iată mai jos câteva mituri confirmate sau dărâmate care vor veni în ajutorul celor care caută răspunsuri!

Mit 1: Mai târziu în pat = Bebe doarme până mai târziu, a doua zi dimineaţă.

 

Acest somn prelungit este doar o dorinţă a părinţilor, care rămâne neîmplinită. De fapt, gândul că bebeluşii vor dormi până mai târziu dacă sunt puşi mai târziu la somn este un mit des întâlnit cu privire la somn. Bebeluşii dorm mai bine, mai mult, şi plâng mai puţin dacă sunt puşi în pat seara devreme. Cei care merg la culcare târziu sunt adesea obosiţi.
Uită-te după semnalele de somn ale copilului, modul în care el îţi arată că îi este somn. Prinde momentul, încadrează-te în „fereastra de somn”, căci ea trece repede. Primele semne de somn – se freacă la ochi, cască, îşi încetineşte ritmul – trebuie să fie semnalul tranziţiei spre rutina de somn. Şi asta se poate întâmpla chiar şi la 5:00 – 7:00 p.m. în cazul copiilor până la 1 an.

Mit 2: Bebeluşii trebuie să doarmă toată noaptea.

 

Mulţi părinţi nu visează la nimic altceva decât la a-şi face bebeluşul să doarmă toată noaptea. Majoritatea acestora au însă capacitatea de a sta 8 ore consecutiv fără a fi hrăniţi abia când ajung pe la 4 luni de viaţă şi au cel puţin 7 kg. Problema nu este trezirea, ci adormirea la loc.
Cei mai mulţi bebeluşi (şi adulţi) se trezesc o dată sau de mai multe ori pe noapte. Ca adulţi, probabil că ne întoarcem pe partea cealaltă şi readormim. Bebeluşii se trezesc, în mod normal, între 2-4 ori pe noapte. Unii plâng puţin şi apoi se alină singuri, readormind, alţii nu. Căci nu au învăţat încă ce trebuie să facă pentru a readormi, aşa că strigă după ajutor.
Ideea este să-ţi ajuţi bebeluşul să înveţe să adoarmă singur. Creează o rutină caldă, cu cântece de leagăn, cărticele şi legănat, căci este o etapă importantă. Pune apoi copilul în pătuţ când încă este treaz. Aşa va avea şansa să înveţe cum se simte adormirea de unul singur.
Dacă ai un copil mai mare de 1 an de zile, gândeşte-te cum poţi să-i creşti răbdarea cu exerciţii în timpul zilei care să facă adormirea mai uşoară şi mai fericită sau poate chiar să cumperi o mini-păturică de somn, o păturică specială de care să se ataşeze şi care să fie prietenul lui de noapte.

Copiii îşi găsesc alinare în aceste obiecte care, la rândul lor, îi ajută să adoarmă. Unii copii îşi cântă sau vorbesc singuri până le vine somnul, acesta este modul lor intern de a-şi găsi liniştirea şi relaxarea. Toate acestea sunt moduri în care ei alunecă în lumea viselor.

Mit 3: Metoda lasă-l să plângă/ “Crying It Out” nu este bună pentru copil.

Ştiu că este un subiect controversat şi că nu oricine poate să pună în aplicare o astfel de metodă, nici eu nu am putut să aplic această metodă la copiii mei, am ales metode mai „soft”, însă accept că este cea mai rapidă metodă de învăţare pentru unii copii şi cine poate să o pună în aplicare, obţine rezultate rapid şi toată lumea este mai odihnită. Plânsul este un răspuns de înţeles şi de aşteptat atunci când nu mai primeşti ceea ce erai obişnuit să primeşti până atunci, ca să adormi, închipuie-ţi că ai o pernă preferată cu care dormi şi într-o seară nu o mai găseşti, treci printr-o frustrare până când îţi găseşti alt mod să dormi. A învăţa să adormi singur este o abilitate extrem de importantă, care-l ajută foarte mult pe copil şi pe care acesta o poate deprinde odată ce ajunge la 4 luni de viaţă.
Majoritatea experţilor şi a cercetărilor cad de acord asupra faptului că a lăsa un bebeluş sau un copil să plângă până ce adoarme nu va avea efecte negative pe termen lung. Un copil iubit, îngrijit şi căruia i se acordă atenţie în timpul zilei nu va avea de suferit dacă se va agita înainte de somn. Şi vestea bună este că plânsul ăsta nu va dura o veşnicie, este o perioadă de învăţare, până când abilitatea este integrată.

Mit 4: Bebeluşii care mănâncă mâncare solidă dorm mai mult.

 

Mulţi părinţi au auzit că diversificarea începută devreme (înainte de 4-6 luni) sau includerea cerealelor în biberon îl va ajuta pe copil să doarmă toată noaptea. Este un mit. Nu există nicio cercetare care să sprijine această idee. De fapt, Academia Americană de Pediatrie descurajează hrănirea cu alimente solide înainte de 4 luni de viaţă. Şi asta pentru că au un sistem digestiv imatur şi nici nu ştiu să mestece. Unele studii arată chiar că introducerea timpurie a solidelor duce la declanşarea alergiilor alimentare.
Este normal să te aştepţi ca bebeluşii mai mici de 4 luni să se trezească în timpul nopţii. După 4 luni, poţi începe să-ţi înveţi copilul să doarmă toată noaptea. Până atunci, micul tău bebe va avea o dietă lichidă (formulă sau lapte de la sân), fără solide. Introdu alăptarea în rutina de somn pentru relaxare şi încearcă să pui copilul în pat câtă vreme este treaz, dar somnoros. Dacă te îngrijorează câştigul în greutate al copilului sau tiparele de somn, vorbeşte cu medicul pediatru.

Comments

comments