Mituri spulberate

mit-sau-realitate-august-2015

Dacă ești însărcinată este foarte probabil să auzi o mulțime de zvonuri și mituri despre sarcină – unele chiar amuzante. Nu toate miturile sunt distractive. Unele pot să influențeze în mod negativ sănătatea ta sau a copilului, în timp ce altele dau naștere la griji inutile.
Indiferent de ceea ce auzi, cel mai bine este să lași cadrele medicale de specialitate să își facă treaba și să te ajute în majoritatea problemelor pe care le întâlnești în timpul sarcinii. De asemenea, nu este nimic anormal să ceri sfatul medicului despre orice neclaritate care te îngrijorează legată de sarcină. În același timp, evită să mergi la medic de fiecare dată când afli un zvon și încercă să nu te îngrijorezi fără temei.

Când ești gravidă trebuie să mănânci pentru doi.

Nu este adevărat. Dacă o femeie are o greutate normală înainte de a rămâne însărcinată, ea are nevoie de numai 300 de calorii în plus pe zi pentru a promova dezvoltarea sănătoasă a fătului. Nu trebuie ca viitoarea mămică să consume prea multe alimente. Acestea pot crește aportul de calorii, cu un plus de 300-350 de calorii, consumând un pahar cu lapte degresat și o jumătate de sandviș. O femeie cu o greutate normală ar trebui să se îngrașe cu aproximativ 10-15 kg în timpul sarcinii.

Femeile care se îngrașă ceva mai mult în timpul sarcinii, adesea reduc kilogramele acumulate după naștere. Cu toate acestea, cu fiecare nouă sarcină, este posibil ca mămica să mai acumuleze câteva kilograme nedorite în plus.

Dacă ești gravidă ai modificări de dispoziție.

Nivelul de hormoni se modifică atunci când ești însărcinată, ceea ce poate duce la reacții mai puternice la anumite evenimente. Cu toate acestea, vei fi în continuare la fel. Vei continua să ai temeri, preocupări și plăceri. Ceea ce se schimbă este abilitatea ta de a-ți ascunde sentimentele. Nivelurile ridicate de hormoni te determină să te exteriorizezi mai ușor.

Dacă ești gravidă trebuie să dormi numai pe partea stângă.

În timpul ultimelor etape de sarcină, uterul și copilul pot fi destul de mari pentru a apăsa pe vena cavă inferioară, iar acest lucru poate duce la reducerea fluxului de sânge în partea inferioară a corpului. Poziția de somn tinde să conteze numai în cazul gravidelor care au tensiune arterială ridicată, rinichii nu funcționează corect sau, dacă există dificultăți în dezvoltarea fătului. În aceste situații, dormitul pe partea stângă poate fi de ajutor, dar pentru femeile la care sarcina decurge normal, cea mai bună poziție de somn este aceea care este cea mai confortabilă.

 

Text: Irina Coprinsu