Moș Crăciun: adevăruri din spatele unui personaj mitic

Înainte de a trece la adevărurile sau legendele din jurul lui Moș Crăciun, ar trebui să răspundem, mai întâi, la întrebarea dacă există sau nu Moș Crăciun. Lăsăm răspunsul în sfera magiei, pentru că printre cele mai frumoase amintiri din copilărie ale adulților se află cele legate de sosirea Moșului, de starea de tensiune dinaintea așteptării, de emoția și bucuria momentului descoperirii cadourilor sub brad.

Și totuși Moșul a fost un personaj real

Chiar dacă folclorul l-a transformat pe Moș Crăciun într-un distribuitor de cadouri volant, care se deplasează zburând de la o casă la alta ajutat de sania trasă de reni, la baza acestei imagini stă o persoană reală. Născut în anul 270, Sfântul Nicolae a fost de fapt un episcop din Myra, un oraș unde se află acum Turcia. A câștigat reputația de donator anonim datorită faptului că plătea zestrea fetelor sărace și le lăsa copiilor dulciuri sau bănuți – de cele mai multe ori în încălțări, alegând noaptea ca moment pentru cadouri. După moartea sa, a fost canonizat și numit Ocrotitorul copiilor.

Are sau n-are Moș Crăciun un suflet pereche?

I se spune Crăciuna sau Crăciuneasa și, da, este soția lui Moș Crăciun. Până în ultima parte a anilor 1800, Moșul a fost burlac, prima mențiune a Crăciunesei datând din 1849, într-o scurtă povestire a lui James Rees („A Christmas Legend“). A urmat o perioadă în care personajul era prezent mai mult în publicații literare decât în credința de rând a oamenilor. Crăciuneasa devine însă din ce în ce mai populară din 1889, datorită lui Katharine Lee Bates, autoarea poemului „Goody Santa Claus on a Sleigh Ride“.

Au fost hainele Moșului dintotdeauna roșii?

Primele apariții ale lui Moș Crăciun în ilustrații îl arătau îmbrăcat în haine de diferite culori: verde, albastru, violet sau chiar maroniu. Începând cu sfârșitul anilor 1800, imaginea lui în haină roșie a devenit foarte populară. Ilustratorul Louis Prang este cel care l-a desenat astfel într-o serie de felicitări de Crăciun create în 1885. În 1927, New York Time a făcut primele consemnări referitoare la ținuta lui roșie. Însă imaginea modernă a Moșului, zâmbind și îmbrăcat tot în haine roșii, a început să facă parte din cultura pop americană în 1931, când artistul Haddon Sundblom l-a ilustrat astfel într-o campanie larg răspândită pentru Coca-Cola.

Sursă documentare: theweek.com – „Istoria lui Moș Crăciun: 7 lucruri interesante“