Moştenirea copilului tău

preconceptie-ianuarie

Zestrea genetică a copilului tău este determinată în momentul concepţiei, iar ce ar trebui să ştii înaintea momentului concepţiei este că aceasta provine jumătate de la ovul şi jumătate de la spermatozoid. Prin urmare, indiferent cum arată copilul, atât tu cât şi partenerul tău aţi contribuit, în mod egal, la alcătuirea lui genetică. Procesul prin care transmiteţi unele trăsături copilului vostru este uimitor de complex, dar legile naturale care îl guvernează pot fi înţelese cu uşurinţă. Pentru a înţelege modul în care tu şi partenerul tău influenţaţi caracteristicile copilului vostru, trebuie să înţelegeţi, mai întâi, câteva noţiuni de bază ale geneticii.
Alcătuirea genetică – cu cine semeni mai mult, cu mama sau cu tatăl tău? Ai o pereche de gene pentru fiecare dintre caracteristici: una de la mamă şi una de la tată. Pentru unele trăsături, este posibil ca ambii părinţi să îţi fi transmis acelaşi tip de genă, iar pentru altele, este posibil să îţi fi transmis tipuri diferite. Uneori un tip de genă domină un alt tip; în alte cazuri, ambele influenţează rezultatul. Efectul combinaţiei tuturor genelor este cel care determină alcătuirea ereditară.

Cu cine va semăna copilul vostru?

Dacă tu şi partenerul tău i-aţi transmite copilului vostru toţi cei 46 de cromozomi din ovul şi din spermatozoid, copilul ar avea 92 de cromozomi, iar numărul ar continua să se dubleze la fiecare generaţie. Acest sistem ar fi nefuncţional. În schimb, la formarea ovulului şi a spermatozoidului, numită meioză sau diviziune, celulele trec printr-o diviziune specifică, în care numărul de cromozomi se înjumătăţeşte, astfel încât ovulul şi spermatozoidul conţin doar 23 de cromozomi. Prin urmare, fiecare cromozom care se transmite copilului provine fie de la mamă, fie de la tată. Copilul va primi cromozomi pe care i-a moştenit atât de la mamă, cât şi de la tată, astfel încât va avea, de exemplu, statura şi culoarea părului tatălui, dar culoarea ochilor mamei. Dacă plănuieşti să îţi măreşti familia, următorul copil va moşteni o combinaţie uşor diferită de cromozomi, astfel încât va fi un alt membru unic al familiei tale.

Gene tăcute – Copilul poate moşteni de la tine gene pe care nu le ştiai. Poate avea părul roşcat, deşi nici tu şi nici partenerul tău nu îl aveţi aşa. Acest lucru se întâmplă pentru că unele gene sunt dominante. Astfel, puteţi avea amândoi genă pentru păr brunet, care este dominant, şi genă pentru păr roşcat, care este recesivă. Dar dacă amândoi îi transmiteţi copilului genă pentru părul roşcat, nu mai există altă genă care să o domine pe aceasta, iar părul copilului va fi roşcat.

 

Sursă: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans, Editura Litera

 

 

Comments

comments