Munţii Siriului – eşti doar cu natura!

in-vacanta

Aş putea introduce această poveste cu “A fost odată un loc unde nu aveai semnal la telefon şi nici internet… aşadar ce să facem acum?” şi uite aşa începem! Am ales un traseu pe Google Maps pentru GPS, ca rută, prin Urziceni. Există două variante (cel puţin aşa ştim noi) – Aceasta pe care am urmat-o, prin Urziceni (însă nu este mai cea mai bună opţiune, pentru că ocoleşti, iar drumurile sunt foarte proaste, semnalul de internet cade des şi te vezi în faţa faptului următor: “pe unde o luăm acum?”) şi mai există varianta prin Buzău, DN 10 – măcar ştii că mergi pe drum asfaltat, fără griji. Odată ajunşi la Izvorul Bucuriei (spre 1 noaptea) cu un bebe mic adormit şi noi, trei adulţi, înfometaţi, gazdele ne-au întâmpinat cu ochii crăpaţi de somn, dar şi cu un platou mare cu bunătăţi bio din propria gospodărie: legume proaspete, şuncă de casă şi alte gustări reci, plus ceva care este făcut din diferite fructe şi se termină în “ată”. Ai ghicit! vişinată, murată, afinată… după gusturi! Mai întâi am liniştit copilul, apoi ne-am înfruptat din platou şi am stat un pic la poveşti la gazdele. Mai ţii minte emisiunea Reflector, de la TVR? Realizatorul a fost găzduit la Izvorul Bucuriei şi a lăsat aici un cadou minunat: colecţia sa de farfurii pictate manual de meşteşugari, culese de-a lungul timpului de prin ţară. Fiecare farfurie are povestea sa. Ei bine, dar nu mult a trecut până când somnul ne-a cuprins trupurile obosite de drum, şi fiecare pas făcut spre cameră scârţâia pe podeaua din lemn masiv. Ce sentiment plăcut să te afli la munte, într-un loc atât de liniştit, care îţi dă un confort pe care oraşul tânjeşte probabil să-l poată oferi vreodată!
Dimineaţa a început devreme, la 7. Cu un bebeluş hrănit cu lăpticul din dotare, am coborât şi noi, înfometaţi, la masă. Un bufet suedez cu de toate ne îmbia încă de când eram în cameră. Cafeaua caldă, laptele proaspăt muls, dulceaţa şi siropurile făcute în casă, brânza bună, legumele proaspete şi şunca, toate parcă te îndemnau să le guşti. Ceea ce am şi făcut!
Cu burta pusă la cale am pornit în împrejurimi. Ce se poate face în zonă? În primul rând, am avut norocul să stăm cazaţi pe malul lacului Siriu, un lac artificial de aproximativ 10 km, situat pe cursul superior al râului Buzău. În lac sunt cam 100 de milioane de metri cubi de apă – e greu de imaginat, însă înţelegi ce cantitate de apă este acolo dacă faci o plimbare lungă cu barca. Barajul a fost construit între anii 1982-1994, din pământ, piatră şi argilă. Cu o înălţime de peste 100 de metri şi o deschidere de aproximativ 600 m. Noi ne-am situat cumva deasupra lacului şi nu este necesar să mă repet, ca să înţelegi că priveliştea este spectaculoasă din orice punct ai privi.După un mic dejun copios, a urmat un prânz şi mai şi! O delicioasă ciorbă din curcan de munte, un păstrăv ca la Izvorul Bucuriei, tochitură moldovenească, fasole scăzută cu cârnaţi de Pleşcoi… a nu se înţelege că eu am mâncat singură toate cele de mai sus! Cu energie suficientă, am plecat cu tot cu bebe în marsupiu, pe un traseu forestier care se desprinde de drumul principal, mergând spre Caşoca, la doar 7 kilometri de la cabana Izvorul Bucuriei, către una dintre cele mai frumoase cascade. Pruncea sau Caşoca este o cascadă situată în Masivul Podul Calului. Liniştea şi frumuseţea de neegalat a peisajului te învăluie tot drumul, iar când eşti în sfârşit acolo, şuvoiul apăsător de apă rece te binecuvântează într-o zi caldă după atâta drum bătut de picioarele obişnuite numai cu asfaltul Bucureştiului.

Seara ne-a surprins obosiţi de trasee şi de aerul rece şi tare care ne-a inundat plămânii, însă hotărâţi să nu cedăm aşa uşor. Cel puţin nu până gustăm din preparatele cinei. Saramură de crap proaspăt din lac, fripturici, varză călită, iepure de casă la cuptor, bibilică pe varză? Tot ce ţi-ai putea dori. Ca să nu mai spun că după ce le stropeşti cu un vin din crama Pietroasele, sau o ţuică, sau o palincă… mergi direct în pat, la somn!
O altă zi cu noi locuri de vizitat ne-a aşteptat. Recomand Herghelia de la Cislău. Chiar dacă nu ştii să călăreşti, vei învăţa acolo, cu doar 10 euro pe oră. Poate nu ştiai, dar Herghelia Cislău este singura din ţară care produce şi creşte cai din rasa Pursânge Englez, considerat superlativul raselor de cai la nivel mondial. Dacă vii dinspre Barajul Siriului, vei întâmpina pe partea stângă, ceea ce probabil reprezintă Herghelia veche. Tot ce trebuie să ştii este că la aproximativ 300 de metri mai în faţă, pe partea dreaptă, este Herghelia amenajată pentru vizitatori.
Una dintre mănăstirile vizitate este Ciolanu. Mănăstire de călugări, aceasta are două biserici, una dintre ele cu hramul Sf. Gheorghe (1590), iar cea de-a doua cu hramul Sfinţilor Petru şi Pavel (1828). Un loc superb, învăluit în linişte, care te invită la meditaţie cu sufletul tău şi care te trimite cu gândul la Dumnezeu.
Sunt multe puncte turistice de atins, precum: Vulcanii Noroioşi, Focurile Vii, Tabăra Măgura, Sărata Monteoru, Colţi de chihlimbar, Aşezările rupestre, Lacul Vulturilor, Drumul Cramelor şi multe alte obiective. În mod cert, data viitoare ne rezervăm cel puţin o săptămână.

 

Mulţumiri F64
www.f64.ro

Comments

comments