Nașterea acasă

nastere-ianuarie-2016

Într-o epocă în care totul se desfășoară sub semnul eficienței tehnologice și al vitezei, poate părea straniu ca cineva să aleagă să nască acasă. De ce nu, dacă totul se desfășoară în condiții bune și este asistată de un bun obstetrician?
În acest fel, evenimentul nașterii este într-adevăr controlat în totalitate de mamă, de copil, de tată și de alți eventuali copii.
Femeia se simte respectată în propria intimitate, iar copilul poate să fie asistat de mamă în deplină concordanță cu nevoile sale, cu delicatețe și în liniște. Poate fi imediat alăptat fără obstacole, alintat și înțeles, ajutat să doarmă pentru prima dată.
Cu toate acestea, spitalul este eficient când există riscuri reale sau atunci când în cadrul familiei nu există nicio formă de ajutor sau asistență în primele zile, dar în majoritatea cazurilor evenimentul este cu totul natural, nu medical.

Cum te pregătești pentru nașterea acasă

La fel ca în cazul oricărui alt moment important al vieții tale, pregătirea nașterii este foarte importantă.
– În primul rând, trebuie să studiezi foarte mult: nașterea bebelușului tău va fi cel mai important examen al vieții tale personale. Este esențial să afli tot ce se poate afla despre naștere și, de preferat, să faci cursurile tip Lamaze care au devenit foarte populare și la noi. Trebuie să fii realistă și să știi la ce să te aștepți, dar trebuie să fii și onestă în fața propriei tale persoane, să fii sigură că vei putea face față acestui eveniment (fizic și emoțional).
– Supravegherea sarcinii de către un obstetrician, analizele și ecografiile din timpul sarcinii rămân importante: doar așa vei putea fi sigură că sarcina ta se dezvoltă fără probleme și că nu există motive pentru care ar trebui să optezi pentru nașterea în maternitate ori pentru a face necesară o cezariană.
Care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru o naștere acasă

Evident că sunt multe detalii la care trebuie să te gândești atunci când planifici o naștere acasă. Din experiența moașelor și mămicilor care au născut acasă, îți oferim o listă cu lucrurile necesare, lista pe care, evident, o poți completa după bunul plac:

  • prosoape curate, dar de care să nu mai ai nevoie după naștere;
  • lenjerie de pat (eventual una veche) de care să te poți dispensa fără regrete după naștere;
  • niște perdele de duș cu care să protejezi patul, covoarele și alte piese de mobilier de care te-ai putea folosi în timpul nașterii (fotolii, scaune);
  • perne.

Text: Irina Coprinsu