Naşterea naturală după cezariană

nastere_20

Când decizi ce tip de naştere doreşti, ar putea exista câteva proceduri pe care ai dori să le eviţi, dacă este posibil. Medicul tău ar trebui să-ţi respecte dorinţa, atât timp cât nici tu şi nici bebeluşul nu sunteţi în pericol. Ce faci însă când ai născut prin cezariană şi vrei să naşti natural a doua oară? Este posibil?

Operaţia Cezariană

Doar un obstetrician sau un chirurg poate face o cezariană, întrucât aceasta implică o incizie în partea inferioară a abdomenului mamei pentru a se scoate copilul. Cele mai multe cezariene se fac din motive medicale. Unele femei pot solicita o naştere prin cezariană, pentru a evita neplăcerile travaliului, dar această practică nu este recomandabilă, nici aceptabilă. Deşi tehnicile chirurgicale au progresat mult în ultimii ani, riscurile asociate unei cezariene continuă să fie mult mai mari decât cele ale unei naşteri vaginale. În plus, perioada de recuperare poate fi considerabil mai lungă, iar, după o cezariană, naşterile vaginale sunt mai dificile.
Cezariana poate fi o metodă mai sigură pentru unele naşteri, dar are asupra copilului anumite efecte, de care trebuie să se ţină seama. Uneori în plămânii copiilor născuţi prin cezariană poate rămâne fluid – în mod normal, acesta se elimină la trecerea copilului prin canalul de naştere. Nou-născutul poate fi ameţit din cauza anestezicelor administrate mamei.

Naşteri vaginale după o cezariană

În trecut femeilor li se spunea că, dacă au făcut o cezariană, trebuie să facă la fiecare naştere cezariană. Cele mai multe cezariene se pot face cu o incizie în partea inferioară a uterului care este mai puţin probabil să se rupă în timpul unui travaliu ulterior, riscul fiind sub 0,5%. Pentru că fiecare cezariană ulterioară este mai dificilă din cauza ţesutului cicatrizat, rezultat după operaţia precedentă, naşterea vaginală după o cezariană este considerată mai sigură pentru mamă şi pentru copil. În plus, 70% din mamele care încearcă să nască vaginal, după o naştere cezariană, au succes.
Cei care se opun naşterii vaginale după cezariană susţin că, şi cu o incizie “bikini”, o naştere vaginală presupune riscuri mai mari, inclusiv un risc mai mare de ruptură uterină, decât o nouă cezariană. Femeile, a căror naştere vaginală după cezariană este indusă cu medicamente, prezintă un risc mai mare de ruptură uterină. Din acest motiv, cei mai mulţi obstetricieni recomandă un travaliu fără intervenţie medicală, dacă intenţionezi să naşti vaginal după cezariană.

6 motive pentru a face cezariană

 1. Ideal, copiii se nasc cu capul înainte, dar, uneori, copilul este într-o poziţie dificilă pentru naştere. Unii copii au fundul sau picioarele înainte sau sunt întinşi transversal în uter. În anumite cazuri este posibilă naşterea vaginală a unui copil cu fundul sau picioarele înainte, dar mulţi copii aflaţi în aceste poziţii sau întinşi transversal se nasc prin cezariană.
 2. Cezarienele se recomandă femeilor cu afecţiuni de mare risc, cum ar fi hemoragii, herpes vaginal, diabet sau hipertensiune indusă de sarcină sau eclampsie.
 3. Dacă aştepţi mai mulţi copii, cel mai probabil este că aceştia se vor naşte prin cezariană, deşi unii gemeni pot fi născuţi vaginal, dacă sunt în poziţii favorabile.
 4. În cazul în care copilul nu creşte suficient, sau mama ori copilul suferă de o afecţiune de mare risc, poate fi mai sigur ca sarcina să se încheie printr-o cezariană planificată şi nu printr-o naştere provocată.
 5. Copilul este foarte mare. Unii copii sunt prea mari ca să poată trece prin canalul de naştere.
 6. Copilul este în pericol din cauza solicitărilor pe care le presupune travaliul. Pericolul poate fi detectat prin monitorizare fetală şi prin teste speciale.

 

Factori favorabili pentru o naştere naturală după cezariană:

 • Ai mai multe şanse dacă incizia precedentă este una orizontală în zona abdomenului inferior, mai degrabă decât dacă este verticală şi poziţionată în zona abdomenului superior (cunoscută şi sub numele de incizie cezariană clasică). Aceasta te va supune unui risc ridicat de ruptură uterină;
 • Mărimea pelvisului tău îţi poate permite o naştere naturală şi sigură. Având în vedere că nu ai cum să ştii asta, medicul tău te va examina şi îţi va oferi o părere avizată;
 • Nu ai mai suferit nicio intervenţie chirurgicală la nivel uterin, cum ar fi eliminarea de fibrom uterin;
 • Nu ai mai avut o ruptură uterină până acum;
 • Nu ai o problemă medicală, condiţie care ar transforma procesul unei naşteri naturale într-unul riscant. (Cum ar fi de exemplu placenta previa sau fibrom uterin);
 • Ai alături un specialist care îţi va monitoriza travaliul şi care poate face o intervenţie de tip cezariană, dacă este necesar;
 • Ai alături un anestezist precum şi alte cadre medicale, dotate cu echipamentul necesar unei intervenţii chirurgicale în cazul unei situaţii de urgenţă.

SFAT

Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea mai puţine cezariene – Chiar dacă cezarienele se fac în spitale încă din secolul XIX, monitorizarea şi procedurile chirugicale avansate au dus la creşterea numărului acestora la sfârşitul secolului XX şi începutul secolului XXI. În Marea Britanie, peste 23% dintre copii se nasc prin cezariană. Din cauza traumei şi a riscurilor de complicaţii ale unei astfel de intervenţii chirurgicale importante, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere ca rata cezarienelor să fie micşorată sub 15% în fiecare ţară.

 Iată câţiva factori care împiedică o naştere naturală după cezariană:
–  Vârsta înaintată a mamei;
– O masă corporală peste indicele de normalitate;
– Un bebeluş cu greutate peste medie (mai mare de 4000 de gr.);
– O sarcină cu termen depăşit (peste 40 de săptămâni);
– O perioadă scurtă între sarcini (mai puţin de 18 luni).

Comments

comments