Natalitatea scade drastic în România

promo_pufies

În Romania se nasc 21 de copii pe oră. Deşi pare mult, suntem clasaţi pe ultimele locuri la nivel mondial la capitolul natalitate, conform statisticilor. Sociologii spun că scăderea natalităţii este un fenomen des întâlnit nu numai la noi în ţară, ci şi în întreaga Europă. Modelul reproductiv format în ţările vest-europene din anii 1970 l-a influenţat pe cel din România din ultimele trei decenii şi anume, cuplurile îşi doresc un număr mic de copii, ce sunt aduşi pe lume la o vârstă mai ridicată, şi o proporţie în creştere de mame necăsătorite. Acest model a devenit din ce în ce mai răspândit încă înainte de 1989 şi procesul s-a accelerat după acest an. Revoluţia din 1989 a adus printre măsuri şi abrogarea legislaţiei privind interzicerea avortului şi contracepţiei, care au determinat scăderea natalităţii începând cu anul 1990.

„Scăderea natalităţii în ţara noastră nu este determinată de faptul că româncele nu au bani. De regulă, în ţările sărace natalitatea este destul de crescută. În România, acest lucru există din cauza faptului că vârsta la care românii aleg să se căsătorească a crescut. În prezent a avea un copil nu mai reprezintă un ideal în rândul românilor. Aceştia visează să aibă job-uri de top, să călătorească”, este de părere sociologul Bogdan Voicu.

Având în vedere rata scăzută de la an la an a natalităţii, prof. Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române a ajuns, în urma unui studiu realizat, la un deznodământ dramatic: populaţia României va ajunge la cifra de 16 milioane de locuitori în anul 2050. De asemenea, prof. Vasile Gheţău a punctat că schimbările majore survenite în statutul, poziţia economică şi culturală a femeii, precum: creşterea masivă şi constantă a nivelului de educaţie, ascensiunea profesională, independenţa financiară, goana după lux, consumul exagerat de bunuri şi servicii, materialism nemăsurat şi egoism duc la declinul îngrijorător al natalităţii.

Printre măsurile de natură să convingă cuplurile să aibă copii la tinereţe se numără următoarele: garantarea păstrării locului de muncă, alocaţii decente pentru creşterea copiilor, creşterea calităţii serviciilor în sănătatea reproducerii, inclusiv planificare familială.

Imaginea evoluţiei fertilităţii populaţiei României în ultimele decenii este aceea a unei tendinţe de scădere continuă, care a început în primii ani după al Doilea
Război Mondial, s-a accentuat în perioada 1957-1966 şi s-a redus îngrijorător
în ultimii cinci ani.

Sursa: www.insse.ro | www.gandul.info

 

Comments

comments