Nou-născutul: 7 lucruri de evitat în îngrijirea lui

Intervenim sau nu asupra buricului ca să cadă mai repede? Îi facem sau nu îi facem decalotarea în cazul în care bebe este băiețel? Îi dăm sau nu îi dăm fundulețul cu pudră de talc? Și tot așa. Îngrijorările și curiozitățile unei mămici începătoare sunt multe. Iată cele mai importante 7 lucruri de evitat după ce îl aducem pe bebe acasă:

Bontul ombilical (buricul)
Important este ca bontul ombilical să fie cât mai mult posibil expus la aer. Asta va favoriza procesul de vindecare, de uscare. De aceea, preferabil este să prinzi scutecul sub această zonă și, în situația în care afară este cald, lasă regiunea respectivă descoperită. Oricât ai fi de tentată să intervii asupra lui, lasă-l să-și urmeze cursul firesc și să se vindece singur. Pentru cazurile excepționale, atunci când au loc sângerări care nu se opresc, consultă-te imediat cu medicul.

Prepuțul
Prepuțul este o cută a pielii care acoperă partea anterioară a penisului. Rolul lui este de a proteja glandul, fiind alcătuit din fibre și terminații nervoase sensibile la cea mai mică presiune, atingere, mișcare, diferență de temperatură sau variație de textură. Atunci când spălați organele genitale ale bebelușului, nu e nevoie să apăsați/forțați pentru a facilita decalotarea. Ea va avea loc de la sine până la vârsta de 3 ani. Părerile specialiștilor referitoare la decalotare sunt împărțite, unii sunt pro, alții contra. Cel mai bine este să puneți în balanță argumentele și să alegeți ce este mai bun. Și nu uitați: corpul este un mecanism cu legile lui interioare, el a fost creat într-un mod atât de deștept, încât știe singur ce să facă în situații pe care noi le tratăm cu un exces de grijă.

Fontanela
Un bebeluș are la naştere 4 fontanele, uneori chiar 6, localizate la nivelul capului. Dintre cele șase zone moi, la două se face referire în cele mai multe cazuri, cea anterioară, denumită în limbaj popular moalele capului, și cea posterioară, de dimensiuni mult mai mici. Când îi faceți băița nou născutului, mișcările asupra acestei zone trebuie să fie ușoare, delicate, pentru a nu afecta „sudura“ oaselor. Puneți o picătură de șampon, frecați încet, clătiți-l, apoi uscați-l prin tamponare, cu un prosop moale.

Șervețelele umede
Este adevărat că folosirea șervețelelor umede este mult mai la îndemână atunci când trebuie să schimbați scutecul bebelușului. Nu uitați că preferabile sunt, totuși, apa și săpunul, mai ales când trebuie să ștergeți materiile fecale. Desigur, în cazul în care nu sunteți acasă, puteți folosi șervețelele umede, însă alegeți-le pe cele fără parfum, pentru a evita eventualele iritații ale pielii.

Pudra de talc
Odinioară, pudra de talc făcea parte din trusa oricărei mămici la început de drum. Era folosită pentru a preveni sau trata iritațiile. Studii recente au descoperit însă că acest produs poate provoca anumite probleme respiratorii. Dermatita de scutec, una dintre cele mai frecvente forme de eczemă la bebeluși, este o afecțiune dermatologică iritativă care poate apărea adesea la începerea diversificării și poate persista până la vârsta de 12-15 luni. Pielea este iritată, moale și sensibilă, roșie pe fese și în zona genitală. Vestea bună este că aceste probleme pot fi rezolvate și prevenite prin adoptarea unei rutine corecte pentru îngrijirea pielii bebelușului la fiecare schimbare a scutecului. Pe bebeteiubesc.ro, rubrica „Piele sănătoasă“, veți găsi mai multe alternative pentru soluționarea lor.

Culcatul pe burtică
Un nou născut nu trebuie lăsat niciodată să adoarmă pe burtică decât doar dacă este strict supravegheat. Poziția corectă este pe spate. De ce? Pentru că el nu are încă puterea fizică de a se întoarce de pe burtică pe-o parte sau pe spate, prin urmare s-ar putea ivi dificultăți de respirație și, implicit, riscul de sufocare.

Temperatura camerei
Un nou născut are nevoie de căldură, însă nu trebuie să confundăm temperatura normală din camera în care doarme cu temperatura extremă! Căldura prea mare este una dintre cauzele care îi creează disconfort și îl fac să plângă. Dacă ție îți este bine în camera în care stai cu bebe, și lui îi va fi bine. Săculeții de dormit sunt una dintre cele mai istețe invenții ale timpurilor moderne. Odată așezați în ei, nu veți mai sta cu teama că și-ar putea trage colțul păturii peste față. Le găsiți în magazinele specializate, adaptate vârstei și anotimpului, rece sau cald.

 

Plimbările, iarna: 5 lucruri esențiale
– evită să îl scoți pe bebe la plimbare dacă este ceață, ger, dacă bate vântul sau este viscol, dacă este răcit sau are febră;
– nu îl îmbrăca exagerat de gros și ai grijă ca extremitățile să îi fie bine acoperite;
– alege ca ultimul strat de haine să fie confecționat din materiale impermeabile;
– mărește porția de plimbare treptat, pentru început, 30 de minute sunt ideale;
– ora cea mai bună de plimbare, iarna, nu este dimineața, și nici seara, ci imediat după prânz, pentru a ocoli temperaturile extreme.